Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

«ΗΧΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΤΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ,

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,
ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ»

ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

- ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ στις 20.30 - 
με σκοπό την επίκληση της Ψυχής της Ελλάδας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εφέλκυσης της Ψυχής των εθνών και της Μιας Ανθρωπότητας, έργο για το οποίο είναι επιφορτισμένος ο ΝΟΕΚ.

Κυριακή 29 Oκτωβρίου 2023

Oμιλία πριν από τον διαλογισμό από την αδελφή Ε. Σ.


Καλή Θέληση και Θέληση-για-το-Καλό 

(Β΄ ΜΕΡΟΣ)


Όταν λοιπόν καλώ τους ζηλωτές και τους μαθητές του κόσμου να χρησιμοποιούν τη Μεγάλη Επίκληση, τους καλώ επίσης στην “κοινωνίαν των παθημάτων του Χριστού”· [153] αυτή είναι πάντα προκαταρκτική της ανάστασης ή της απελευθέρωσης της ανθρώπινης συνείδησης σε ανώτερα βασίλεια πνευματικής επίγνωσης. Οι Δυνάμεις που προσεγγίζονται με τη χρήση της Μεγάλης Επίκλησης, σε σύνδεση με την εκπαιδευμένη ιεραρχική προσπάθεια, έλκονται συνεπώς ή ωθούνται μαγνητικά να ανταποκριθούν και τότε μπορούν να κατευθυνθούν δυναμικές ενέργειες απευθείας στο αναμένον πλανητικό κέντρο, την Ανθρωπότητα. Συνεπώς παράγονται δύο αποτελέσματα άμεσης φύσης σε μια ειδική χρονική περίοδο:

    α. Η ενέργεια της Θέλησης του Θεού χρησιμεύει στην αφύπνιση της φωτισμένης αλλά λανθάνουσας θέλησης-για-το-καλό των ανθρώπων και αυτή, εφόσον αφυπνισθεί δυναμικά, θ’ ανθίσει σαν καλή θέληση. Υπάρχει πολλή απ’ αυτή που παραμένει λανθάνουσα και ανέκφραστη επειδή η θέληση για την κατάδειξη της δραστηριότητας της καλής θέλησης δεν έχει εγερθεί· θα εγερθεί αυτόματα στο γενικό κοινό εφόσον οι μαθητές του κόσμου επικαλεσθούν και εφελκύσουν την εισροή της ανώτερης αυτής δυναμικής ενέργειας. Η ανθρωπότητα την αναμένει και η έλευσή της εξαρτάται από τις προσπάθειες εκείνων που ξέρουν τι πρέπει να γίνει και πρέπει να κάνουν τις πνευματικές τους θεωρίες γεγονότα σε εξωτερική έκφραση. Τίποτε δεν μπορεί να αναστείλει την τελική πρόοδο αυτής της θέλησης-για-το-καλό και τη σχεδιασμένη δραστηριότητά της όπως και ένα μπουμπούκι που άρχισε να ξεδιπλώνει τα πέταλά του στο φως του ηλίου και να υπόκειται στην κατάλληλη διέγερση, δεν μπορεί να επιστρέψει πάλι στην κατάσταση ενός σφιχτοκλεισμένου μπουμπουκιού, δυναμικού αλλά ανέκφραστου. Η έκφραση εκείνου που είναι δυναμικό θα είναι το αποτέλεσμα της κρούσης της πρώτης ακτινικής δύναμης, της θέλησης-για-το-καλό αυτή την εποχή, που προκαλείται από τις προσπάθειες των μαθητών του κόσμου.

    β. Το δεύτερο αποτέλεσμα θα είναι να σχηματισθεί ή να συσταθεί ένα πλανητικό τρίγωνο ή μια αναγνωρίσιμη τριάδα που θα είναι η αντιστοιχία των τριών πλανητικών κέντρων στην πνευματική τριάδα της Ενάδας, της Ψυχής και της Προσωπικότητας (του άτμα-βούδδι-μάνας της θεοσοφικής φιλολογίας). Μέχρι τώρα η λέξη ευθυγράμμιση περιέγραφε καλύτερα την πλανητική κατάσταση· υπήρχε μια ευθεία γραμμή κατά μήκος της οποίας διαχυνόταν ενέργεια από τη Σαμπάλλα στην Ιεραρχία [154] και από την Ιεραρχία στην Ανθρωπότητα, αλλά αυτή δεν σήμαινε μια άμεση αλληλεπίδραση ανάμεσα στην Ανθρωπότητα και τη Σαμπάλλα. Αν η Μεγάλη Επίκληση γίνει αποτελεσματική, τότε η ανθρωπότητα μπορεί να εδραιώσει μια άμεση σχέση με τη Σαμπάλλα. Το επακόλουθο τρίγωνο της σχέσης των δυνάμεων θα προωθήσει την κυκλοφορία των πνευματικών ενεργειών μεταξύ των τριών κέντρων από σημείο σε σημείο, έτσι ώστε να υπάρξει μια τριπλή σχέση. Θα εδραιωθεί τότε μια πλανητική διαδικασία δούναι και λαβείν ανάμεσα και στα τρία κέντρα και η έμφαση στο δούναι θα είναι περισσότερο έκδηλη.

Η Εξωτερίκευση της lεραρχίας, σελ. 152-154 

 

Δήλωσα νωρίτερα ότι οι περιοχές ή τοποθεσίες του φυσικού πεδίου που συνιστούν τις τωρινές σύγχρονες εξόδους για τις ενέργειες μέσα από τις οποίες μπορούν να περάσουν οι κατευθυνόμενες ενέργειες για να εκτελέσουν τη δημιουργική διαδικασία, είναι πέντε σε αριθμό: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Γενεύη, Νταρτζήλιγκ και Τόκιο. Αυτά τα πέντε σχηματίζουν έναν πεντάκτινο αστέρα συμπλεκόμενων ενεργειών που συμβολίζουν τις κύριες διαιρέσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας. Θα ήθελα να έχετε κατά νου ότι όλα όσα σας δίνω εδώ σχετικά με την ενέργεια έχουν σχέση με το ανθρώπινο βασίλειο και με τίποτε άλλο· δεν σχετίζω τις ενέργειες αυτές με τα άλλα βασίλεια στη φύση· αναφέρομαι εδώ στη χρήση της ενέργειας στο φυσικό πεδίο μέσα από τη δύναμη της κατευθυνόμενης σκέψης και προς όφελος της εξέλιξης και της ευημερίας του ανθρώπινου γένους....

... Η αρχική αντίθεση στην ίδρυση αυτών των κέντρων των καθαρά σκεπτόμενων ανδρών και γυναικών που θα εργάζονται ελεύθερα και με κατανόηση με κάποιο Διδάσκαλο ή ανώτερο μυημένο, είναι δυστυχώς ήδη παρούσα· οφείλεται στη στενότητα, την πολωμένη πληροφόρηση και την έλλειψη ελευθερίας των ολοκληρωτικών σχολών σκέψης. Αυτό ήταν αναπόφευκτο γιατί η Μαύρη Στοά επιχειρεί πάντα ν’ αντιπαραβάλλει, να εξουδετερώσει και ν’ αποτρέψει το έργο της Λευκής Στοάς και μέχρι τώρα εντελώς επιτυχημένα. Αλλά οι κύκλοι της επιτυχίας κλείνουν αργά επειδή η ενέργεια της καλής θέλησης που εκπορεύεται από τη Θέληση-για-το-Καλό, γίνεται γοργά αποτελεσματική.

Η Εξωτερίκευση της Ιεραρχίας, σελ. 675-676 

 

Το έργο που επιθυμεί να δει να εκτελείται η Ιεραρχία αυτή την εποχή είναι η διάδοση της καλής θέλησης· κάθε πρόσωπο, κοινότητα και έθνος πρέπει να αρχίσει με τη διάγνωση της δικής του στάσης απέναντι στην καλή θέληση, και κατόπιν να δώσει ένα παράδειγμα απαλείφοντας τα χάσματα στην οικογένεια, στην επιχείρηση ή στο έθνος. [752] Η καλή θέληση είναι μεταδοτική· όταν γίνει μια συγκεκριμένη αρχή με αγνό και ανιδιοτελές πνεύμα, η καλή θέληση θα διαπεράσει τον κόσμο και οι ορθές ανθρώπινες σχέσεις θα εδραιωθούν γοργά. Η θεραπεία των χασμάτων είναι πρακτικό ζήτημα. Το Πνεύμα της Σύνθεσης, που εργάζεται μέσα από το μεγάλο πρώτο ακτινικό Άβαταρ (τον Άβαταρ της Σύνθεσης) είναι πλησιέστερα στη Γη από ποτέ πριν, και η διαύγεια που θα προβάλλει στο Φως της Παρουσίας Του είναι ήδη διαθέσιμη· η τάση για ολοκλήρωση μπορεί συνεπώς να υποβοηθηθεί ευκολότερα και να επιτευχθεί μια νέα σύνθεση ανάμεσα στους ανθρώπους. Προτού, όμως, γίνει δυνατή η ολοκλήρωση και η σύνθεση, αυτή η πρώτη ακτινική ενέργεια πρέπει να εργαστεί για να καταστρέψει οτιδήποτε εμποδίζει την ολοκλήρωση και καθετί που παρακωλύει την αναγκαία σύνθεση. Τα ανθρώπινα όντα πρέπει επίσης να καταστρέψουν τις προκαταλήψεις, τις εχθρότητες και τις έμμονες ιδέες που παρεμπόδισαν τη σύνθεση, δημιούργησαν χάσματα και απέτρεψαν την ορθή κατανόηση.

Οι Ακτίνες και οι Μυήσεις, σελ. 751-752 

Θα προκαλέσει άραγε αυτό το αίτημα από τις καρδιές των ανθρώπων την επιστροφή του Χριστού της Γαλιλαίας; Θα επιφέρει άραγε την ανάδυση σε εκδήλωση κάποιου μεγάλου Υιού του Θεού, ο Οποίος θα ενσωματώσει ίσως μια άλλη και άγνωστη όψη της ζωής και της ποιότητας του Θεού; Θα προκαλέσει ίσως την ενσωμάτωση μιας άλλης θείας αποκάλυψης και – όπως ακριβώς ο Bούδας εξέφρασε τη Σοφία του Θεού και ο Χριστός μας αποκάλυψε την Αγάπη του Θεού – είναι πιθανόν Αυτός που θα έρθει να μας εκδιπλώσει τη φύση της Θέλησης ή του Σκοπού του Θεού, παρουσιάζοντας εκείνη τη θέληση-για-το-καλό που πρέπει να κληθεί σε δραστηριότητα [265] αν πρόκειται να απομακρυνθεί από τη Γη η κακή θέληση-για-ισχύ. Παρουσιάζω στην προσοχή σας αυτή τη δυνατότητα και θα σας ζητούσα να τη σκεφθείτε. Έτσι, αν αυτό πρόκειται να αποδείξει το σωστό αποτέλεσμα κάθε επίκλησης και προσευχής, θα έχουμε την εξισορρόπηση της θέλησης της προσωπικότητας, της υλικής ιδιοτέλειας και της κτητικότητας και της ανιδιοτελούς θέλησης που ζητά να βοηθήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η θέληση του κατώτερου εαυτού και η θέληση του Εαυτού ή της Ψυχής θα έρθουν σε διαμάχη μεταξύ τους, με την ανθρωπότητα να ρίχνει το βάρος της επιρροής της στη μια ή την άλλη πλευρά.

    Όταν λέω ότι ρίχνει το βάρος της ανθρώπινης επιρροής στη μια ή την άλλη πλευρά, δεν αναφέρομαι μόνο στη δύναμη της σκέψης και σε ό,τι τόσοι πολλοί αποκαλούν κατ’ ευφημισμό “εργασία στα νοητικά επίπεδα”. Αναφέρομαι στη συνειδητή δραστηριότητα του όλου ανθρώπου που εργάζεται νοητικά, συναισθηματικά και επίσης πολύ εμφατικά στο φυσικό πεδίο. Επομένως μόνο εκείνοι που είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες μπορούν να εργασθούν μ’ αυτό τον τρόπο και εδώ βρίσκεται η δυσκολία. Εκείνοι οι άνθρωποι που σήμερα εργάζονται μόνο νοητικά ή κάθονται και στέλνουν σκέψεις αγάπης στον κόσμο και έτσι περιπλανώνται στην ομορφιά του δικού τους ιδεαλισμού (μην κάνοντας συχνά καμιά επαρκή φυσική προσπάθεια εξισορρόπησης να τερματίσουν την τωρινή κακή κατάσταση μέσω ορθής επιλογής, θυσίας και επίπονης υπηρεσίας), δεν έχουν στην πραγματικότητα καμιά χρησιμότητα σε κανέναν εκτός από τον εαυτό τους.        Υπάρχουν εκείνοι που στέλνουν σκέψεις αγάπης στην ομάδα των κακών ανθρώπων που ευθύνονται για την παγκόσμια καταστροφή, πιστεύοντας ότι έτσι τους επηρεάζουν για το καλό. Θα τους υπενθύμιζα ότι η αγάπη είναι ουσιαστικά μια απρόσωπη δυναμικότητα ή ενέργεια της οποίας το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον τύπο της μορφής που προσεγγίζει και πάνω στην οποία κρούει. Όταν διαχυθεί πάνω στην ιδιοτελή υλιστική φύση, θα εντείνει απλώς την επιθυμία και θα προωθήσει την αυξημένη κτητική επιθετικότητα και έτσι θα υποδαυλίσει την κατώτερη φύση και θα διαστρεβλώσει την αληθινή έκφραση της αγάπης, οδηγώντας σε αυξημένη κακή δραστηριότητα. Όταν διαχυθεί πάνω στον ανιδιοτελή, τον αγνό και τον αμερόληπτο, θα ενδυναμώσει την πραγματικότητα και την αληθινή αγάπη. Αυτά είναι σημεία που πρέπει να θυμάται αυτή την εποχή ο καλοπροαίρετος αλλά αποκρυφιστικά αδαής υπηρέτης. [266]

Η Εξωτερίκευση της Ιεραρχίας, σελ. 264-265

 

Το κέντρο καρδιάς της ανθρωπότητας δημιουργείται από το άθροισμα των καρδιών (μιλώντας συμβολικά) όλων εκείνων των ανθρώπων καλής θέλησης (μέσα ή έξω από τις εκκλησίες, και ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους ιδέες) που υπηρετούν τους συνανθρώπους τους, υποστηρίζουν τα κινήματα για την ανθρώπινη ευημερία, εργάζονται για να εδραιωθούν ορθές ανθρώπινες σχέσεις, και εξουδετερώνουν συνεχώς τη χωριστικότητα του ανθρώπινου νου με την περιεκτικότητα της θείας φύσης της αγάπης. Έχετε συνεπώς σαν εγγύηση της επιστροφής του Χριστού σε δημόσια αναγνώριση την πραγματοποίηση μιας μεγάλης ευθυγράμμισης. Η ευθυγράμμιση αυτή, όταν περατωθεί αποτελεσματικά, θα δημιουργήσει ένα καθαρό αγωγό ή ατραπό επιστροφής ή γραμμή φωτός ή μαγνητική δύναμη μεταξύ:

    1. Του κέντρου όπου η θέληση του Θεού είναι γνωστή. Αυτό είναι η Σαμπάλλα από όπου πηγάζει η θέληση-για-το-καλό. Αυτή η θέληση-για-το-καλό είναι ουσιαστική αγάπη. [620]

    2. Της Ιεραρχίας που είναι το πλανητικό κέντρο της καρδιάς.

    3. Του Χριστού, της καθαυτής καρδιάς της αγάπης μέσα στην Ιεραρχία.

    4. Των μυημένων, μαθητών και ζηλωτών που σχηματίζουν το Νέο Όμιλο Υπηρετών του Κόσμου, επιζητώντας να ενσωματώσουν την αγάπη και το φως που χρειάζονται στον κόσμο σήμερα.

    5. Των καρδιών των ανθρώπων καλής θέλησης σ’ όλες τις χώρες, που ανταποκρίνονται στην αγάπη όπως μπορεί να εκφραστεί μέσα από τις ορθές ανθρώπινες σχέσεις.

    6. Του εστιακού σημείου δια του οποίου ο Κύριος της Αγάπης θα εργασθεί πάνω στη Γη.

Οι Ακτίνες και οι Μυήσεις, σελ. 619-620

 

Η μεγάλη αυτή επιστροφή στη Γη που σχεδιάστηκε για την Ιεραρχία ώστε να βαδίσει ξανά ανοιχτά ανάμεσα της ανθρώπους, θα απαιτήσει μια πληρέστερη έκφραση της πνευματικής θέλησης όσο ποτέ προηγούμενα. Θα απαιτήσει τη συνεργασία της Σαμπάλλα καθώς και τη συνεργασία της ανθρωπότητας.                                                                                            

Η Εξωτερίκευση της Ιεραρχίας, σελ 522 (προσαρμοσμένο) 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: