Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

  ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΩ 

ΑΚΡΙΒΗ ΩΡΑ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 7/1/2023, ΩΡΑ 01:08

(ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)


ΦΩΤΙΣΗ

«Η Φώτιση, στην ουσία, είναι ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΧΑΡΙΣ» αναφέρει ο Διδάσκαλος Μόρυα (Καρδιά, 503). Δυο λέξεις που μοιάζουν αντιφατικές: από την μια η Χάρις είναι μια ευλογία, ένα θεϊκό δώρο των ανώτερων πεδίων αλλά από την άλλη απαιτείται αγώνας, δηλαδή επίμονη, εστιασμένη προσπάθεια, δημιουργία ενός κατάλληλου εξαγνισμένου εξοπλισμού, για να μπορέσει κανείς να την λάβει. Μπορεί όμως να σημαίνει και το εξής: Η Φώτιση είναι Χάρις που μετατρέπει κάποιον σε συνειδητό Αγωνιστή και Κομιστή Φωτός στον Κόσμο. Μετά την φώτιση , την λήψη της Θείας Χάριτος, ο Φωτισμένος θα υπηρετήσει με έμπνευση και τακτικότητα το Σχέδιο. Μετά την βάπτιση και την Επιφάνεια του Θεού, ο Ιησούς θα οδηγηθεί στους πειρασμούς της ερήμου και μετά θα αρχίζει την αποστολή του.

Η Χάρις της φώτισης, συνεχίζει ο Διδάσκαλος Μόρυα, είναι η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ του Θεού (δηλαδή της Ιεραρχίας), που προσφέρεται σε μια εκλεπτυσμένη καρδιά, όπου έχει καταφέρει να αγαπά με τέτοιον βαθύ και ευρύ τρόπο που να έχει εξαλείψει από την επιθυμία το στοιχείο της φιλαυτίας:

«Ο ακατέργαστος άνθρωπος στις προσευχές του κυρίως παρακαλεί να ελεηθεί ο ίδιος, ενώ ο σοφός προσεύχεται να δοθεί Θεία Χάρις σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό έγκειται η διαφορά μεταξύ του αδαή (αφώτιστου) και του σοφού (φωτισμένου). Αυτό χρειάζεται να τεθεί ως θεμέλιο όλων των σκέψεων. Δεν είναι σωστό ούτε χρήσιμο να παρακαλεί κάποιος μόνο για τον εαυτό του. Μόνο η χονδροειδής καρδιά εκλαμβάνει τον εαυτό της σαν τον πιο σημαντικό. Είναι πολύ σοφότερο να προσεύχεσθε για όλον τον κόσμο, στον οποίο κι εσείς θα βρείτε μια σταγόνα γεμάτη Ευλογία. Ειδικά λοιπόν τώρα είναι απαραίτητο να ακολουθήσει κανείς το μεγάλο μονοπάτι, μόνο έτσι μπορεί κανείς να φθάσει στην Καρδιά.    (Kαρδιά, 554)

                                                                                                  Ευ.Σπ.

Ένας διαλογισμός από τον Michael Robbins πάνω στην έννοια της ΦΩΤΙΣΗΣ.

Η επιμέλεια της μετάφρασης και ο υποτιτλισμός έγιναν με την βοήθεια της Μαρίας Μ. και Άννας Μ.

 Καλή μας Φώτιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: