Κυριακή 10 Μαΐου 2020


Χριστική Συνείδηση

Πέρα από το νοητικό πεδίο η μυητική ώθηση ή έμφαση είναι στην όψη ζωή, στη δυναμική ενέργεια και στο αίτιο της εκδήλωσης κι αυτό το κίνητρο για πρόοδο δε βασίζεται σε αποκάλυψη η οποία είναι πάντοτε συμπτωματική ή σχετίζεται με τη σημασία του φωτός. Φως και αποκάλυψη είναι αίτιο και αποτέλεσμα. Η προσεχής αποκάλυψη την οποία αναμένουν όλοι οι άνθρωποι και η οποία θα έλθει [75] όταν η παγκόσμια διευθέτηση φθάσει σε ένα ήδη προκαθορισμένο σημείο, αφορά τη μετάδοση στην ανθρώπινη συνείδηση της έννοιας και του σκοπού της ζωής· θα συμβεί με μια βαθμιαία ανελισσόμενη σειρά πνευματικών συμβάντων. Δεν μπορώ και δεν πρέπει να εκθέσω σαφέστερα αυτές τις αλήθειες, ακόμη κι αν υπήρχαν οι κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω αυτό που δεν είναι προς το παρόν ούτε καν αμυδρά αισθητό από τους μαθητές του πρώτου και δεύτερου βαθμού μύησης.
Ό,τι θα συμβεί μέσω αυτής της σειράς των πνευματικών συμβάντων και της αναπόφευκτης αντίδρασής τους πάνω σ’ ολόκληρο το σώμα της ανθρωπότητας δε σχετίζεται κατά κανένα τρόπο με τη συνείδηση, την αποκάλυψη ή το φως. Θα έλθει για την ανθρωπότητα σε κάποια στιγμή που βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, μια περίοδος αντίληψης που θα συνιστά σημείο κρίσης και σημείο έντασης.
Η αντίληψη αυτή θα συνοψίσει με αποτελεσματική ρυθμιστική συνείδηση όλα όσα μετέδωσε η ποιότητα της ευαισθησίας στο ανθρώπινο γένος διαμέσου των αιώνων. Θα είναι το κορύφωμα της δραστηριότητας της Χριστικής συνείδησης και η κατάσταση για την οποία ελέχθη για τον Χριστό ότι “από του πόνου της ψυχής αυτού, δείξαι αυτώ φως”. Κατά την κρίση αυτής της αποκάλυψης, στο ύψιστό της σημείο έντασης, η ανθρωπότητα με μια φωνή θα πει: “Ιδού καινά ποιώ πάντα”. Θα είναι η αποθέωση του οράματος κι ο πρόλογος μιας ανέλιξης στη γενική μαζική ανθρώπινη συνείδηση (απ’ το χρονικό αυτό σημείο που θα επέλθει βραδέως) ορισμένων δυνάμεων και ικανοτήτων για τις οποίες η φυλή δεν έχει σήμερα καμιά επίγνωση.
Η άμεση αποκάλυψη μπροστά θα είναι μόνο το πρώτο βήμα γι’ αυτό το μακρινό σχετικά σημείο και η σημασία της δε θα είναι φανερή στην παρούσα γενιά ή ακόμη στην επόμενη· όμως θα εκτιμηθεί σταθερά και βαθμιαία καθώς η νέα παγκόσμια θρησκεία με την έμφασή της πάνω στην επίκληση ενεργειών και την εφέλκυση “περισσής ζωής” θα αναπτύσσεται και θα έχει το αναπόφευκτο αποτέλεσμά της. Οι σπουδαστές θα κάνουν καλά να έχουν κατά νου ότι η κρούση των ενεργειών πάνω στις μορφές παράγει αποτελέσματα που εξαρτώνται από την ποιότητα των μορφών που δέχονται την εντύπωση. Είναι μια δήλωση απόκρυφου νόμου.
(Αλίκη Μπέιλη, Οι Ακτίνες και οι Μυήσεις, σελ. 75)

Δεν υπάρχουν σχόλια: