Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

 ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ

Ο διαλογισμός θα γίνει: Πέμπτη 21/12, ώρα 20.30

ΑΚΡΙΒΗΣ ΩΡΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), Πέμπτη 22/12 – ώρα 05.27 π.μ. 


ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ 2023

ΕΚΕΙ Ο ΜΥΟΥΜΕΝΟΣ «ΣΤΕΚΕΙ»

Κάνει μια παύση, όπως και σε κάθε διάλειμμα –γιατί τα Ηλιοστάσια αντιστοιχούν στα ανώτερα διαλείμματα και οι Ισημερίες στα κατώτερα διαλείμματα του διαλογιστικού έτους– και ΕΝΟΡΑΤΑΙ.

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο ολοκληρώνεται για την Ελλάδα φέτος στις 22 Δεκεμβρίου, ώρα 05.27 π.μ.

Ο όρος Ηλιοστάσιο ετυμολογικά προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων ήλιος + στάση που σημαίνει ότι «ο ήλιος στέκεται ακίνητος», υφίσταται, λοιπόν, μια φαινομενική στάση του ηλίου.

Σε αυτήν την φαινομενική στάση του ήλιου, καθώς ο χρόνος αποτελεί μια απάτη κι η μετάπτωση των ισημεριών και συνακόλουθα όλου του κύκλου θεωρείται ένα επιβεβαιωμένο αστροφυσικό γεγονός, ο μυούμενος ΣΤΕΚΕΙ.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του χειμώνα.

Αντίστροφα, στο Νότιο Ημισφαίριο παρατηρείται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός. Οι Αιγύπτιοι τον ονόμασαν Ρα, Ατόν, ή και Όσιρη ακόμη. Οι Βαβυλώνιοι τον αποκαλούσαν Σαμάχ, Βαάλ, Μαρδούκ και Νεργκάλ. Οι Ινδοί Βράχμα και Βισνού. Και οι Πέρσες Μίθρα.
Για τους αρχαίους Έλληνες, ήταν ο Δίας ή ο Πλούτων, ο Βάκχος, ο Διόνυσος, ή και ο Φοίβος Απόλλων.

Ανεξάρτητα όμως από την ονομασία που του δόθηκε, όλοι ανεξαιρέτως οι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του Ήλιου, περίφημες και πολλές γιορτές, ιδιαίτερα στις περιόδους των εναλλαγών από τη μια εποχή στην άλλη.

Η Μεγάλη ευθυγράμμιση της Γης και του Ήλιου σηματοδοτεί αυτά τα τέσσερα σημεία που ενεργοποιούν τον άξονα ΑΙΓΟΚΕΡΩ-ΚΑΡΚΙΝΟΥ για τα ηλιοστάσια και τον άξονα ΖΥΓΟΥ-ΚΡΙΟΥ για τις ισημερίες.

Οι 4 τροπές του Ήλιου αποτελούν ‘στιγμές» (χρόνος) και «σημεία» (χώρος) μύησης από τα αρχαιότερα χρόνια.

Κατά την Καβαλά αποκαλύπτουν την ιστορική εξέλιξη της Μητέρας Γης με τα 4 γνωστά στοιχεία Γη, Ύδωρ, Αέρας, Πυρ να αντιστοιχούν στις 4 εποχές Φθινόπωρο η Γη, Χειμώνας το Ύδωρ, Άνοιξη ο αέρας και Πυρ το Θέρος. Τα στοιχεία αυτά απεκάλυπταν την διαφορετική σύσταση της Γης που υπέστη 4 συνολικά μεταμορφώσεις, που καθόρισαν και το τελικό σχήμα του πλανήτη.

Τα ελληνικά μυστήρια απεκάλυπταν ότι μετά την διαμόρφωση της Γης, των κινήσεων και την σύσταση των μορφών στην επιφάνειά της παρήχθη με την συνδρομή του Θείου Ήλιου η Ψυχή της Γης, η Φέρουσα το Φως, Περσεφόνη.

Οι Ορφικοί τελούσαν 4 μυήσεις κάθε έτος. Η πρώτη κατά την Φθινοπωρινή Ισημερία, όπου υποδέχονταν τους νεοεισερχόμενους. Τιμάτο η Κόρη Πρωτογόνη, η Φύση. Αυτήν διεξέρχεται και το έργο του Πλάτωνα, Τίμαιος.

Η δεύτερη, κατά την χειμερινή τροπή του Ήλιου· εορταζόταν η πορεία του υποψήφιου προς το Φως και η Γέννηση του Βράχμα, του Ίακχου, του Ιησού, του Μίθρα, του Ώρου, του Απόλλωνα, του Διόνυσου και όλων των «χρηστών» –αυτοί που έχουν ‘‘χρηστεί’’– Υιών του Θεού. Σε αυτόν τον βαθμό εικονίζεται η εμφάνιση της ψυχής του ανθρώπου.

Η Εαρινή τροπή του Ήλιου αντιστοιχεί στην Ανάσταση.

Κατά το Θερινό Ηλιοστάσιο εορταζόταν η τέλεια θέωση της Ψυχής και η πορεία του Τέλειου Μύστη προς τα Μακάρια (Μάκαρες/κροκόδειλοι/Αιγόκερως – δείτε την αντιστροφή) πεδία.

Kατά το χειμερινό Ηλιοστάσιο εορτάζεται το άλλο πρόσωπο του Ιανού, ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, ο ουρανοφάντορ και μυστολέκτας των αρρήτων. Αυτός που αντικρύζει τον Κύριο στον σαρκικό Του Θάνατο, καθώς στον Θείο δεν υπάρχει θάνατος.

Την περίοδο αυτή προσπαθήστε να αποκτήσετε επίγνωση αυτού που έχει προβάλλει στη συνείδησή σας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, από την Φθινοπωρινή Ισημερία έως το Ηλιοστάσιο. Δημιουργείστε ένα σύμβολο, μια σπερματική σκέψη, μια εικόνα που θα συμβολίζει την ποιότητα που έχει προβάλλει στη συνείδησή σας το τελευταίο τρίμηνο. Αποφασίστε κατά πόσο είστε αποφασισμένοι να επιτρέψτε στην ποιότητα αυτή να ριζώσει στη ζωή της ψυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: