Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

     ΜΥΗΣΗ, ΠΥΡ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ (BINTEO)

Oμιλητής: Michael D. Robbins

Στο αποκορύφωμα των Ελευσίνιων Μυστηρίων, σε απόλυτο σκοτάδι μέσα στο Τελεστήριο ο ιεροφάντης χτυπούσε το ηχείον, ένα είδος μπρούτζινου γκονγκ. Τότε στο ημίφως, μας παραδίδει ο Ρωμαίος επίσκοπος Ιππόλυτος, εμφανιζόταν ξαφνικά η ίδια η Κόρη κρατώντας ένα στάχυ από στάρι. Ένα στάχυ που είχε θεριστεί «μέσα στη σιωπή» και κατόπιν επιδεικνυόταν. Το περίφημο όραμα στα μυστήρια της Δήμητρας στην Ελευσίνα δεν ήταν απλώς ένα κήρυγμα, ένα θέαμα, αλλά μια αποκάλυψη. «Έχω δει την Κόρη» λέγανε οι μύστες, μιλώντας για την ιερή νύχτα. Και ιδού, στην εποχή του φθινοπώρου, που δεν φυτρώνουν πια στάχια, «βλάστησε και ωρίμασε ένα στάχυ». Το στάχυ του σταριού, μπροστά στα μάτια των έκθαμβων υποψηφίων, φύτρωνε ξαφνικά, ωρίμαζε με υπερφυσική ταχύτητα, θεριζόταν σιωπηλά και επιδεικνυόταν στους μύστες. Όπως το αμπέλι που αναπτυσσόταν μέσα σε λίγες ώρες, αποτελούσε μέρος των διονυσιακών οργίων.

Η μύηση είναι μια αφύσικη μέθοδος επιτάχυνσης της ανάπτυξης της ανθρώπινης συνείδησης, που παρακάμπτει την αβίαστη αλλά πολύ πιο χρονοβόρο ανάπτυξη που προσφέρει η φυσική εξέλιξη. Είναι ένα είδος μαθητείας πάνω στον θάνατο [μύ(ε)ω στα Ελληνικά σημαίνει κλείνω τους οφθαλμούς και τα χείλη] όπου η συνείδηση εκούσια και μεθοδικά αποσύρει την προσοχή της από τον κόσμο των αισθήσεων, από το γίγνεσθαι για να επανεστιαστεί στο κέντρο της Ζωής και του Φωτός από το οποίο προήλθε. Ο σπόρος στην σκοτεινιά του εδάφους πεθαίνοντας ανασταίνεται μας λέει ο απόστολος Παύλος. Μέσα στην ένταση της κρίσης και της απώλειας, ενώ όλη η προγενέστερη ζωή μοιάζει χαμένη και αλαργινή, η Περσεφόνη-Ψυχή (αργότερα ο Δημιουργικός Λόγος) αποκαλύπτεται στον κατάπληκτο υποψήφιο, επιτρέποντας του μια προοδευτική είσοδο στο νου και την πρόθεση Της. Το όραμα του Θείου Σχεδίου, η ζωή του Άσραμ και ο Μακρόκοσμος γίνονται ζωντανές πραγματικότητες. Μύστης εν τέλει είναι ο ενεργός πολίτης της «Πολιτείας του Θεού», της Εσωτερικής Διακυβέρνησης του Πλανητικού και Ηλιακού μας Οίκου.

Για την Μύηση ως «πυρ από τους Ουρανούς», ως παλιννόστηση στην αληθινή μας, ουράνια πατρίδα ομιλεί ο μαθητής της Προαιώνιας Σοφίας Michael Robbins. Αν και η περιήγηση του εισηγητή στα δυσθεώρητα ύψη των εννέα μυήσεων μπορεί να κόβει την ανάσα και να φαντάζει πολύ μακρινή από την τρέχουσα εμπειρία μας, από την άλλη μας θυμίζει πόσο θαυμαστό είναι το πεπρωμένο μας και μας πόσο δυναμική, διαρκώς εξελισσόμενη, γεμάτη αποφάσεις και κοσμικές διαδρομές είναι η έννοια του Παραδείσου, που συνήθως οι παλαιότερες θρησκείες την προσέγγιζαν με τρόπο στατικό, βουκολικό, χλιαρό.

Μετάφραση και εισαγωγικό κείμενο Ευφροσύνη Σπ.

Επιμέλεια μετάφρασης και υποτιτλισμός με τη βοήθεια των Μαρία Μπ. και Άννα Μ.




ΓΙΑ  ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ YOUTUBE ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: