Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

 

«ΗΧΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΤΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ,
ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,
ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ»

ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

- ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ στις 20.30 - 
με σκοπό την επίκληση της Ψυχής της Ελλάδας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εφέλκυσης της Ψυχής των εθνών και της Μιας Ανθρωπότητας, έργο για το οποίο είναι επιφορτισμένος ο ΝΟΕΚ.

23 Ιανουαρίου 2022

Εκφώνηση κειμένου πριν από τον διαλογισμό από την αδελφή Α.Δ.


Τα Έθνη και οι Ακτίνες 

(Το Πεπρωμένο των Εθνών, από σελίδες 47-58) 

Σε σχέση μ’ αυτή τη συζήτηση που διέπει κι επηρεάζει τα ηγετικά έθνη του κόσμου, ο σπουδαστής πρέπει να έχει κατά νου το γεγονός ότι όλα ρυθμίζονται πρωτίστως σήμερα από το Νόμο των Χασμάτων· ωστόσο προχωρημένες ομάδες σε κάθε έθνος αρχίζουν να ανταποκρίνονται στο Νόμο της Κατανόησης. Είναι ένας νόμος που τελικά θα τονίσει την αιώνια αδελφοσύνη του ανθρώπου και την ταύτιση όλων των ψυχών με την Υπερψυχή. Αυτό θα αναγνωρισθεί στη φυλετική συνείδηση, καθώς και η εναδικότητα της Ζωής που διαχύνεται, διαπερνά, εμψυχώνει και ολοκληρώνει ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Η Ζωή αυτή λειτουργεί μέσα και διαμέσου όλων των πλανητικών διατάξεων, σ’ όλα τα βασίλεια των μορφών τους και σε ό,τι μπορεί να περιληφθεί στις λέξεις “μορφική ζωή”. Οι λέξεις αυτές περιέχουν τρεις βασικές ιδέες: τις ιδέες της ζωής, της μορφής και της εξέλιξης.

Η λειτουργία του Νόμου της Αγαπητικής Κατανόησης θα διευκολυνθεί και θα επιταχυνθεί εξαιρετικά στη διάρκεια της Υδροχοϊκής Εποχής που εξετάζουμε· θα καταλήξει αργότερα στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου διεθνούς πνεύματος, στην αναγνώριση μιας παγκόσμιας πίστης στο Θεό κι επίσης στην ανθρωπότητα σαν της κύριας έκφρασης της θειότητας στον πλανήτη και της μεταφοράς της ανθρώπινης συνείδησης από τον κόσμο των υλικών πραγμάτων σ’ εκείνον του πιο καθαρά ψυχικού. Θα οδηγήσει με τον καιρό κι αναπόφευκτα στον κόσμο των πνευματικών πραγματικοτήτων. Πρέπει να θυμόμαστε ότι (για την προχωρημένη ανθρωπότητα) η σειρά της αναγνώρισης αυτών των διευρύνσεων της συνείδησης είναι η εξής:

1.  Ο κόσμος της ψυχιστικής ζωής. Απαιτεί την αναγνώριση απ’ την εγκεφαλική συνείδηση της ανάγκης για νοητικό [48] και πνευματικό έλεγχο σαν πρώτο βήμα.

2.  Ο κόσμος της νοητικής ανέλιξης.

3.  Ο κόσμος της ψυχής ή εγώ, ο ατομικοποιημένος άνθρωπος. Όταν αυτές οι αναγνωρίσεις εδραιωθούν στο ζηλωτή, τότε έρχεται η αναγνώριση από το μαθητή του Διδασκάλου που θα τον καθοδηγήσει.

4.  Ο έλεγχος της ζωής του φυσικού πεδίου από την ψυχή.

5.  Η λειτουργία και η χρησιμοποίηση των ψυχικών δυνάμεων και η θέση και ο ρόλος τους στο πεδίο της νοήμονος υπηρεσίας.

6.  Η ερμηνευτική ικανότητα του φωτισμένου νου.

7.  Μια εμπνευσμένη δημιουργική ζωή στο φυσικό πεδίο.

Σ’ αυτή την ανάπτυξη της φυλετικής συνείδησης η διαδικασία δεν ακολουθεί κατ’ ανάγκη τη σειρά των παραπάνω επτά σταδίων. Αυτό οφείλεται στη διέγερση και την επακόλουθη ευαισθητοποίηση της μορφικής όψης μέσω της αυξημένης ακτινοβολίας και ισχύος του δυναμικού Νέου Ομίλου Υπηρετών του Κόσμου· οι τάξεις του αποτελούνται από εκείνους που πέρασαν ή περνούν απ’ τα στάδια του ζηλωτή και του μαθητή, μαθαίνοντας έτσι να υπηρετούν. Η ψυχιστική ανέλιξη των μαζών παραλληλίζεται με την πνευματική ανέλιξη της προχωρημένης ανθρωπότητας. Μπορεί να ιδωθεί να βαίνει σε μεγάλη κλίμακα παντού σήμερα και δικαιολογεί την τρομακτική ανάπτυξη της πνευματιστικής κίνησης και την τεράστια αύξηση των κατώτερων ψυχιστικών δυνάμεων. Η αρχαία Ατλάντεια μαγεία και ο κατώτερος ψυχισμός βρίσκονται πάλι πάνω μας με τη μεγάλη στροφή του τροχού της ζωής, αλλά αυτή τη φορά μπορεί να προκύψει καλό, αν οι παγκόσμιοι μαθητές και οι πνευματικοί άνθρωποι ανταποκριθούν στην ευκαιρία τους.

Σήμερα υπάρχουν πολλές χιλιάδες που περιέρχονται υπό την επιρροή του Νόμου της Αγαπητικής Κατανόησης. Πολλοί σε κάθε έθνος ανταποκρίνονται στον ευρύτερο συνθετικό αδελφικό φθόγγο, αλλά οι μάζες δεν καταλαβαίνουν προς το παρόν τίποτα απ’ αυτό. [49] Πρέπει να οδηγηθούν βαθμιαία σε σωστούς δρόμους από τη σταθερή ανάπτυξη της ορθής κατανόησης των ίδιων των συμπατριωτών τους. Να το έχετε αυτό κατά νου όσοι από σας εργάζεσθε για την παγκόσμια ειρήνη και τις ορθές ανθρώπινες σχέσεις, για την αρμονία και τη σύνθεση.

Όλα τα μεγάλα έθνη ελέγχονται από δύο ακτίνες, όπως ακριβώς το ανθρώπινο ον. Με τα μικρότερα έθνη δε χρειάζεται ν’ ασχοληθούμε. Όλα τα έθνη ελέγχονται από μια ακτίνα προσωπικότητας που αποτελεί αυτή την εποχή το δεσπόζοντα δυναμικό και κύριο παράγοντα ελέγχου κι από μια ψυχική ακτίνα που γίνεται αισθητή μόνο από τους μαθητές και τους ζηλωτές κάθε έθνους.

Η ψυχική αυτή ακτίνα πρέπει να εφελκυσθεί σε μια αύξουσα λειτουργική δραστηριότητα από το Νέο Όμιλο Υπηρετών του Κόσμου, γιατί αυτό είναι ένα από τα κύρια αντικείμενα και καθήκοντά του. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το χάσουμε από τη θέα. Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν για την ιστορική επίδραση των ακτίνων κατά τη διάρκεια των περασμένων δύο χιλιάδων ετών και για τον τρόπο που τα μεγάλα γεγονότα επηρεάσθηκαν ή προέκυψαν από την περιοδική ακτινική επίδραση. Καθόσον είναι ενδιαφέρον κι ενδεικτικό των τωρινών εθνικών τάσεων και προβλημάτων, ό,τι μπορώ να κάνω τώρα είναι να υποδείξω τις ενέργειες που διέπουν κάθε έθνος και να σας αφήσω να μελετήσετε και να σημειώσετε το αποτέλεσμά τους και να κατανοήσετε τη σχέση τους με την παρούσα κατάσταση του κόσμου. Θα τόνιζα μόνο ένα πράγμα κι αυτό είναι ότι εκείνες οι ακτίνες που κυβερνούν ένα ιδιαίτερο έθνος και τη στιγμή αυτή εργάζονται ενεργά, είναι πολύ δυναμικές είτε υλικά είτε εγωικά· μερικά από τα προβλήματα μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι ορισμένες ακτίνες που κυβερνούν ορισμένα έθνη δεν είναι αυτή την εποχή ενεργές. [50]


[...]   [...]   [...]

Είναι χρήσιμο να έχετε κατά νου ότι μερικά έθνη είναι αρνητικά και θηλυκά κι άλλα είναι αρσενικά και θετικά. Η Ινδία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσσία και η Βραζιλία είναι όλα θηλυκά κι αποτελούν τη γαλουχητική μητρική όψη. [56] Είναι θηλυκά στην ψυχολογία τους – ενορατικά, μυστικιστικά, σαγηνευτικά, όμορφα, γεμάτα επίδειξη και χρώμα και με τα σφάλματα επίσης της θηλυκής όψης, όπως η υπερέμφαση στις υλικές όψεις της ζωής, στην επίδειξη, στην κατοχή και στο χρήμα ή στο ισοδύναμό του σαν σύμβολο της μορφικής πλευράς της ύπαρξης. Γεννούν και γαλουχούν πολιτισμούς και ιδέες.

Η Κίνα, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία είναι αρσενικά και θετικά· είναι νοητικά, πολιτικά, κυριαρχικά, τυποποιητικά, με ομαδική συνείδηση, αποκρυφιστικά από κλίση, επιθετικά, γεμάτα μεγαλείο, ενδιαφέρον για το νόμο και για την έμφαση στη φυλή και την αυτοκρατορία. Αλλά είναι περισσότερο περιεκτικά και σκέφτονται με ευρύτερους όρους από τις θηλυκές όψεις της θείας εκδήλωσης.

Οι εθνικές σχέσεις και τα κύρια διανοητικά χάσματα βασίζονται επίσης στις διέπουσες ακτινικές επιδράσεις. Η Ισπανία, η Αυστρία και η Γαλλία, επειδή κυβερνώνται απ’ την έβδομη, την πέμπτη και την τρίτη ακτίνα, έχουν μια στενή αλληλοσχέτιση. Αυτή πραγματώθηκε με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο κατά το Μεσαίωνα και τα πεπρωμένα των τριών αυτών εθνών σχετίζονται στενά. Η νεοσχηματισθείσα χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών σχετίζεται επίσης πνευματικά και στενά – στη μορφική της όψη – με τη Βραζιλία, τη Ρωσσία και την Ιταλία· απ’ όπου και η πρώιμη εισροή ορισμένων τύπων μεταναστών στη χώρα κι επίσης η έλξη των χωρών της Νότιας Αμερικής στην Αμερικανική συνείδηση και η ανάπτυξη (ορθή ή εσφαλμένη) του ιδανικού του Παν-Αμερικανισμού. Αυτές οι σχέσεις βρίσκονται όλες στη μορφική πλευρά και προκύπτουν από τις ακτίνες προσωπικότητας ή την ενέργεια των ενεχόμενων εθνών. Η Ακτίνα της Αγάπης ή Περιεκτικότητας, η Ακτίνα της Ενεργού Νοημοσύνης που καταδεικνύεται τόσο κυρίαρχα στον ηλεκτρικό πολιτισμό των σύγχρονων καιρών και η πέμπτη Ακτίνα της Ακριβούς Επιστήμης είναι όλες αυτή την εποχή δυναμικά ενεργές, γιατί όλες διαχύνουν τις ενέργειές τους στην πλανητική μας ζωή. [57] Η εισερχόμενη έβδομη Ακτίνα της Τάξης επιβάλλει σίγουρα, παρότι αργά, τάξη κι ένα νέο ρυθμό ζωής στο ανθρώπινο γένος. Το αποτέλεσμα των εισερχόμενων αυτών ενεργειών και των ακτίνων που είναι ενεργές σε οποιαδήποτε εποχή γίνεται αισθητό με την ακόλουθη διαδοχική τάξη:

1.  Την αίσθηση ενός ιδανικού.

2.  Τη διατύπωση μιας θεωρίας.

3.  Την ανάπτυξη μιας κοινής γνώμης.

4.  Την επιβολή του νέου και αναπτυσσόμενου προτύπου στην ανελισσόμενη ζωή.

5.  Την παραγωγή μιας μορφής βασισμένης σ’ αυτό το πρότυπο.

6.  Τη σταθεροποιητική λειτουργία της ζωής στη νέα μορφή.

Πρέπει να θυμάστε ότι κάθε ακτίνα ενσωματώνει μια ιδέα που μπορεί να γίνει αισθητή σαν ιδανικό. Οι ακτίνες δημιουργούν με τον καιρό το παγκόσμιο πρότυπο που διαμορφώνει όλες τις πλανητικές μορφές κι έτσι βεβαιώνει την εσώτερη δυναμικότητα των εξελικτικών διαδικασιών. Αυτή η τάση σχηματισμού προτύπων αναγνωρίζεται σήμερα από τη σύγχρονη ψυχολογία σε σχέση με το ανθρώπινο ον και τα συναισθηματικά ή διανοητικά του πρότυπα ταξινομούνται και μελετώνται. Το ίδιο συμβαίνει επίσης με τα έθνη και τις φυλές. Κάθε ακτίνα δημιουργεί τρία κύρια πρότυπα που επιβάλλονται στη μορφική φύση, είτε πρόκειται για άνθρωπο, για έθνος ή για πλανήτη. Τα τρία αυτά πρότυπα είναι: το συναισθηματικό πρότυπο που ενσωματώνει την έφεση ενός ανθρώπου, ενός έθνους ή μιας φυλής· είναι το άθροισμα της επιθυμητικής τάσης σε κάθε εποχή· το νοητικό πρότυπο που προβάλλει αργότερα στο χρόνο και διέπει τις διαδικασίες σκέψης ενός ανθρώπου, ενός έθνους ή μιας φυλής. Το συναισθηματικό και το νοητικό πρότυπο συνιστούν τη θετική και την αρνητική όψη της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ενός έθνους ή μιας φυλής. Το ψυχικό πρότυπο είναι ο προδιαθετικός και πνευματικός στόχος, ο αξεπέραστος δακτύλιος ή πεπρωμένο που επιτυγχάνει τελικά η πνευματική αρχή να επιβάλει [58] στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, ενός έθνους ή μιας φυλής. Το ψυχικό αυτό πρότυπο αντικαθιστά τελικά κι εξαλείφει τις δύο προηγούμενες διαδικασίες σχηματισμού προτύπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: