Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

 


ΓΕΜΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ ΣΑΣ


(Έλενα Ρέριχ, Επιστολές)

 

 «Ο Άγκνι Γιόγκι είναι ο φορέας της Σύνθεσης του Δισκοπότηρου – με αυτήν την ένδειξη μπορείτε να κρίνετε. Γι' αυτό, γεμίστε τα Δισκοπότηρά σας με την πραγματοποίηση της ομορφιάς, με την αληθινή γνώση της σοφίας της Διδασκαλίας της Ζωής, και με την αφομοίωσή της στην καρδιά σας, και θυμηθείτε ότι η καρδιά είναι ένας μεγάλος μαγνήτης που προσελκύει όλες τις γνώσεις, όλες τις δυνατότητες και όλα τα επιτεύγματα. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι δεν υπάρχει τίποτα αναγκαστικό στις εκδηλώσεις ενός Άγκνι Γιόγκι, καθώς ο Άγκνι Γιόγκι είναι ο ίδιος το ‘εργαστήριο’ του. Αυτός, ο ίδιος, με τη δύναμη του πνεύματός του, μεταμορφώνει τα πυρά του. Ο Διδάσκαλος  παρέχει νύξεις της Διδασκαλίας για τη διεύρυνση της συνείδησης, αλλά ο ίδιος ο μαθητής πρέπει να την εφαρμόσει. Ο Διδάσκαλος παρακολουθεί τη διαδικασία ανάφλεξης καλύπτοντας τα κέντρα με στρώματα soma όταν η ανάφλεξη απειλεί να γίνει ολοκαύτωμα. Αλλά χωρίς τη συμμετοχή του πνεύματος του μαθητή δεν είναι δυνατή η μετουσίωση». (Έλενα Ρέριχ, Επιστολές Ι,11 Σεπτεμβρίου 1929)

 

Η συσσώρευση της καθίζησης των ενεργειών δεν πραγματοποιείται σε μια μόνο ζωή. Χιλιάδες χρόνια είναι απαραίτητα για την πλήρωση του Δισκοπότηρου. Τόσο ουσιαστικοί είναι οι συνεχείς, χωρίς διακοπή,  ευεργετικοί αγώνες, που καταθέτουν τους ανεκτίμητους θησαυρούς στο ‘ταμείο’ μας. Οι άνθρωποι που έχουν μεγάλες συσσωρεύσεις του Δισκοπότηρου είναι θησαυροί των εθνών. Μερικές φορές χρειάζεται ελάχιστο ακόμη για να ολοκληρωθεί η πλήρωση του Δισκοπότηρου και αυτό το ελάχιστο μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια ζωή αυταπάρνησης. Όμως, από αμεριμνησία, οι άνθρωποι αναβάλλουν αυτή την επίτευξη, και έτσι μένουν πίσω. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αιώνια κίνηση και τη μετουσίωση των ενεργειών. Υπάρχουν μόνο δύο δυνατότητες: είτε να αγωνιστούμε, είτε να οπισθοχωρήσουμε. Αλλά ποιος θα ορκίζονταν στην οπισθοδρόμηση – να ενωθεί με άλλα λόγια με τα κοσμικά απόβλητα; Ο αγώνας είναι η μεγάλη κινητήρια δύναμη για όλα τα όντα! (3-12-1930)

 

Η άμεση γνώση είναι η σύνθεση της πνευματικότητας και, φυσικά, μόνο ένα ανεπτυγμένο πνεύμα με ένα γεμάτο Δισκοπότηρο το κατέχει, ανεξάρτητα από το ποια είναι η θέση του στη ζωή. Συχνά μια μεσαία θέση επιλέγεται σκόπιμα για μια συγκεκριμένη αποστολή. Αυτός που ακούει τη φωνή της καρδιάς του θα ξυπνήσει πιο εύκολα την άμεση γνώση του. Η καρδιά είναι ο καλύτερος εκπαιδευτής σε όλα τα προβλήματα της ζωής. (19-6-1933)

 

    Η συνείδηση ​​περιέχει μέσα της όλα τα ίχνη του παρελθόντος, τις εντυπώσεις κάθε εκδήλωσης καθώς και κάθε σκέψη και αγώνα για την αποκάλυψη του  ευρύτερου ορίζοντα. Η συνείδηση ​​τροφοδοτείται από το Δισκοπότηρο και την καρδιά, και κάθε συσσωρευμένη ενέργεια εναποτίθεται στο συνείδηση, άρρηκτα συνδεδεμένη με το πνεύμα. Το πνεύμα, όταν διαχωρίζεται από το σώμα, διατηρεί μια πλήρη σύνδεση με  ανώτερες και κατώτερες ενέργειες. Βεβαίως, ο Διδάσκαλος οδηγεί με σύνεση επισημαίνοντας την επιβεβαίωση της ζωτικής μετουσίωσης. Πράγματι, μέσω της αθανασίας του πνεύματος διατηρούνται όλες οι εκδηλώσεις ζωτικής ενέργειας. Ανάλογα με τα ιζήματα, θα είναι και οι μελλοντικοί κρύσταλλοι. Και η σκέψη, και η καρδιά, και η δημιουργικότητα, και όλες οι άλλες εκδηλώσεις συλλέγουν αυτήν την ενέργεια. Το σύνολο των πύρινων δυνατοτήτων του πνεύματος συνίσταται από ακτινοβολίες ζωτικών ενεργειών. Επομένως, μιλώντας για το πνεύμα και τη συνείδηση, πρέπει να  θεωρήσουμε το πνεύμα ως κρύσταλλο όλων των ανώτερων εκδηλώσεων. Οι αρχαίοι γνώριζαν για την κρυσταλλική ποιότητα του πνεύματος, και ότι το πνεύμα αποκαλύφθηκε ως πυρ ή φλόγα σε όλες τις  ανώτερες εκδηλώσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την πραγματική σημασία της πύρινης μετουσίωσης.  Πράγματι, το πνεύμα και η ύλη ωθούνται προς την επίτευξη της ανώτερης πύρινης συνείδησης». (8-8-1934)

 

Στην καθορισμένη ώρα θα καλέσουμε τις φλεγόμενες καρδιές και τα χέρια

που είναι έτοιμα να σηκώσουν το Δισκοπότηρο της Σωτηρίας του Κόσμου

                                                                              (17-8-1934) 


Δεν υπάρχουν σχόλια: