Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΣΑΚ 

ΤΟΥ MICHAEL ROBBINS 

 https://www.youtube.com/watch?v=XMwJr8Vy-Y4

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ Ή ΣΤΟ ΛΙΝΚ

Οι Τελετές είναι συμβολικές πράξεις, μέσω των οποίων η επικοινωνία μετατρέπεται σε κοινωνία, σε κοινότητα. Ο Saint-Exupéry περιέγραφε τις τελετές ως τεχνικές στο χρόνο που μας κάνουν να νιώθουμε πατρίδα μας τον κόσμο. Οι τελετές, μέσα από την σταθερότητα, την επαναληψιμότητα, την ατμόσφαιρα που μας εισάγουν μετατρέπουν τον κόσμο σε ένα φιλόξενο, αξιόπιστο μέρος και εμείς από ξένοι, ετερόχθονες γινόμαστε πολίτες του κόσμου. Ο κόσμος γίνεται ευπρόσιτος, σαν το σπίτι μας.

Η Προαιώνια Σοφία μας προσκαλεί να δούμε τους ανώτερους κόσμους ως το αυθεντικό μας οίκο και τα ανώτερα όντα ως την αγαπημένη, πρωταρχική μας οικογένεια. Οι Τελετές, τα Μείζονα Φεστιβάλ του Έτους και οι εορτές των Πανσελήνων είναι η προσπάθεια δόμησης μέσω διαλογιστικής, μυστικιστικής συμμετοχής της συνείδησης του πολίτη των Ανώτερων Κόσμων. Η Τελετή του Βεσάκ μέσα από το προσκύνημα μας, στην φαντασία, στην συνάθροιση στην ιερή Κοιλάδα του Βεσάκ, την επίκληση του Κύριου του Φωτός Βούδα, μέσα από την διαλογιστική σιωπή και την συμμετοχή στην τελετή του ύδατος σηματοδοτεί την σύμπραξή μας σε μια συμβολική πράξη. Και σύμβολο στην αρχαιότητα αρχικά σήμαινε το σημείο αναγνώρισης μεταξύ oικοδεσπότη-φιλοξενούμενου φίλου. O ένας φίλος έσπαγε μια πήλινη πλάκα έπαιρνε το ένα μέρος ενώ ο άλλος κρατούσε το υπόλοιπο κομμάτι (tessera hospitalis-ένδειξη φιλοξενίας). Και όταν μετά από χρόνια περιπλάνησης, ξενιτιάς ξανασυναντιόντουσαν επανασύνδεαν τα σπασμένα μέλη της πλάκας (συμβάλλω-συν=βάλλω, σύμβολο) και αυτή η ενοποιημένη εικόνα που σχηματιζόταν ήταν ένδειξη της αναγνώρισης της παρελθούσας φιλικής σχέσης, της άρρηκτης ενότητας τους.

Στο θαυμάσιο αυτό Ορατόριο για το Βεσάκ ο Michael Robbins συνδυάζοντας τις μουσικές του γνώσεις με την εσωτερική του παιδεία μας, μέσω της μαγείας του ήχου, του ποιητικού λόγου, της εικόνας και του διαλογισμού, δημιουργεί μια πολυαισθητήρια ατραπό που μας οδηγεί στην Μυστική Τελετή του Βεσάκ. Μέσα από τον ήχο, το λιμπρέτο, την επίκληση συμπαντικών ενεργειών από πλανήτες και ζώδια, μέσα από τους ύμνους προς τον Χριστό, τον Βούδα, τον Κύριο της Σαμπάλλα μεταλαμβάνουμε τις ευλογίες των υψηλών κόσμων και έτσι το Βεσάκ γίνεται πραγματικό γεγονός αναγνώρισης μέσα μας. Ταπεινά και με έφεση εμείς παρέχουμε το σπασμένο κομμάτι της επίκλησης και ο οικοδεσπότης Βούδας και η Ιεραρχία μας διανέμει το κομμάτι της εφέλκυσης. Και μέσω αυτής της συμβολής και ένωσης επίκλησης και εφέλκυσης, ορατού και αόρατου, ανθρώπινου και υπερανθρώπινου, η αρμονία του Κόσμου αποκαθίσταται και οι χαμένες πατρίδες επανευρίσκονται.

Μετάφραση και εισαγωγικό κείμενο Ευφροσύνη Σπ.

 Η επιμέλεια της μετάφρασης και ο υποτιτλισμός έγιναν χάριν της αμέριστης και καρτερικής αρωγής των αδελφών Μαρίας Μ. και Άννας Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: