Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020



O ΠΡΩΤΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ

Μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες στους ανώτερους κόσμους είναι αυτή της «Συνάντησης με τον Φύλακα του Κατωφλίου». Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μόνο ένας τέτοιος φύλακας, αλλά δύο. Ο ένας είναι γνωστός ως «ο Ελάσσων», ο άλλος ως «ο Μέγας». Ο μαθητής συναντά τον πρώτο όταν, αρχίζει να χαλαρώνει τη σύνδεση του-παίρνει τη θέση του Παρατηρητή- με τη βούληση, τις σκέψεις και τα συναισθημάτα του σε αναφορά με το αιθερικό και αστρικό σώμα. Η συνάντηση με τον Μεγαλύτερο Φύλακα συμβαίνει όταν αυτή η χαλάρωση της παραπάνω σύνδεσης επεκτείνεται περαιτέρω και στο φυσικό σώμα (δηλαδή στον εγκέφαλο).
Ο Ελάσσων Φύλακας του Κατωφλίου είναι ένα ανεξάρτητο ον. Δεν υπήρχε πριν το άτομο να φτάσει σε αυτό το συγκεκριμένο επίπεδο εξέλιξής του. Είναι δημιούργημα του ατόμου.
Μόνο μία από τις βασικές του λειτουργίες μπορεί να περιγραφεί εδώ.
Αρχικά ας παρουσιάσουμε σε αφηγηματική μορφή τη συνάντηση του αποκρυφιστή με τον Φύλακα στο Κατώφλι. Εξαιτίας αυτής καθαυτής της συνάντησης, ο πρώτος –ο αποκρυφιστής- αποκτά επίγνωση του διαχωρισμού της σύνδεσής του με τα νήματα των σκέψεων του, των επιθυμιών και των συναισθήματων του.
Ένα φασματικό πλάσμα, είναι αυτό που στην πραγματικότητα, αντικρύζει ο μαθητής. Χρειάζεται να επιστρατεύσει τη νοημοσύνη και την πίστη του στην ασφάλεια του δρόμου προς τη σοφία που έχει αποκτήσει κατά την προηγούμενη εκπαίδευσή του.
Ο Φύλακας διακηρύσσει τη σπουδαιότητά Τουμε λέξεις όπως αυτές: - «Μέχρι σήμερα, δυνάμεις που ήταν αόρατες από εσάς σας παρακολουθούσαν. Δούλεψαν έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, οι καλές σας πράξεις έφεραν την ανταμοιβή τους, οι κακές σας πράξεις τα καταστροφικά τους αποτελέσματα. Μέσω της επιρροής τους ο χαρακτήρας σας διαμορφώθηκε από τις εμπειρίες και τις σκέψεις σας. Ήταν τα όργανα της μοίρας σας. Αυτοί ήταν που διέταξαν το μέτρο της χαράς και του πόνου που σας δόθηκε σε οποιαδήποτε από τις ενσαρκώσεις σας, σύμφωνα με τη συμπεριφορά σας σε προηγούμενες ζωές. Σας κυβερνούσαν υπό τον νόμο του Κάρμα.
Τώρα θα σας απελευθερώσουν από ένα μέρος του περιορισμού που σας επέβαλαν, και ό,τι αυτοί έχουν επιτύχει για εσάς πρέπει τώρα να το πετύχετε εσείς. Στο παρελθόν έχετε υποστεί πολλά σκληρά χτυπήματα από τη Μοίρα. Δεν ξέρατε γιατί; Καθένα ήταν το αποτέλεσμα μιας ολέθριας πράξης σε μια ζωή που πέρασε. Αρδεύσατε χαρά και ευδαιμονία. Κι αυτά ήταν καρποί προηγούμενων πράξεων. Στον χαρακτήρα σας έχετε πολλές όμορφες αρετές, πολλά άσχημα ελαττώματα. Και τα δύο αυτάέχουν υφανθεί από περασμένες εμπειρίες και σκέψεις σας. Μέχρι τώρα δεν το γνωρίζατε. Μόνο τα αποτελέσματα σας αποκαλύπτονταν. Αλλά οι Καρμικές Δυνάμεις, γνώριζαν όλες τις πράξεις των προηγούμενων ζωών σας, όλες τις σκοτεινές σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Έτσι έχει διαμορφωθεί αυτό που είστε τώρα και ο τρόπος με τον οποίο ζείτε σήμερα.
«Όμως ήρθε η ώρα που όλες οι καλές και οι κακές πτυχές της περασμένης ζωής σας θα παρουσιαστούν μπροστά σας. Μέχρι τώρα ήταν συνυφασμένες με ολόκληρη την ύπαρξή σας. Ήταν μέσα σας και δεν μπορούσατε να τις δείτε, όπως δεν μπορείτε να δείτε τον εγκέφαλό σας με τα μάτια σας.Τώρα, όμως, οι πτυχές των περασμένων ζωών αποσπάσθηκαν από εσάς και προβάλλουν ‘έξω’ από την προσωπικότητά σας. Συνθέτουν μίαν ανεξάρτητη μορφή, την οποία μπορείτε να παρατηρήσετε, όπως ακριβώς παρατηρείτε τις πέτρες και τα λουλούδια του εξωτερικού κόσμου. Εγώ – Είμαι εκείνο το ον που φέρει ένα σώμα σφυρήλατο από τις ευγενείς και τις ασεβείς σας πράξεις. Το‘φασματικό’ μου ένδυμα είναι υφασμένο σύμφωνα με τις καταχωρήσεις σας στο βιβλίο της ζωής σας.
 Μέχρι τώρα με φέρατε αόρατα μέσα σας, και είναι καλό για εσάς αυτό που γινόταν, γιατί η σοφία του πεπρωμένου που ήταν κρυμμένη ακόμη και από τον εαυτό σας, εργάστηκε έτσι μέχρι τώρα, ώστε να εξαλειφθούν οι ατέλειες που αποτυπώνονταν στη μορφή μου. Τώρα που εμφανίστηκα, αυτή η κρυφή σοφία διαχωρίζεται και φεύγει από εσάς. Στο εξής δεν θα σας προβληματίζει πλέον. Θα αφήσει τώρα τη δουλειά στα χέρια σας μόνο. Πρόκειται να γίνω ένα πλήρες και θαυμάσιο ον, ώστε να μην πέσουμε σε φθορά. Εάν αυτό, το τελευταίο, πρέπει να συμβεί, τότε θα σας σύρω σε έναν σκοτεινό και ερειπωμένο κόσμο. Εάν όμως το αποφύγετε αυτό, αφήστε τη δική σας σοφία να γίνει τόσο μεγάλη που να μπορεί να αναλάβει από μόνη της το καθήκον εκείνης της άλλης σοφίας που ήταν κρυμμένη από εσάς, και τώρα απομακρύνεται.
 «Όταν περάσεις το κατώφλι μου, δεν θα σε αφήσω ποτέ, θα είμαι πάντοτε στο πλευρό σου. Από εδώ και στο εξής, όταν κάνετε ή σκέφτεστε κάτι κακό, θα διακρίνετε αμέσως την ενοχή σας στη φρικτή, δαιμονική παραμόρφωση της μορφής μου. Μόνο όταν κάνετε «καλό» όλες τις παλιές κακές σας πράξεις και ανυψωθείτε τόσο πολύ που το περαιτέρω κακό να γίνει κάτι αδύνατο για εσάς – μόνο τότε θα γίνει η μεταμόρφωσή μου σε μια ακτινοβόλα ωραία ύπαρξη. Τότε θα ενωθώ και πάλι μαζί σας σε ένα ον για να σας βοηθήσω στην περαιτέρω δραστηριότητάς σας.
«Το κατώφλι μου είναι κατασκευασμένο από κάθε αίσθημα φόβου στο οποίο ακόμη ανταποκρίνεσαι, από κάθε μείωση της δύναμης που θα έπρεπε να αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για όλες τις πράξεις και τις σκέψεις σας. Όσο έχετε ακόμα φόβο για την διακυβέρνηση της μοίρας σας, όλα όσα ανήκουν σε αυτό το κατώφλι δεν αποτελούν μέρος του οικοδομήματός σας / δεν ενσωματώνονται σε αυτό. Ακόμη και να λείπει μία μόνο πέτρα, πρέπει να σας απαγορευθεί η είσοδος, γιατί αλλιώς θα σκοντάψετε. Μην επιδιώξετε λοιπόν να περάσετε το κατώφλι μου μέχρι να νιώσετε τον εαυτό σας απελευθερωμένο από κάθε φόβο, έτοιμο για την υψηλότερη ευθύνη.
«Μέχρι τώρα έχω προβάλλει έξω από την προσωπικότητά σου μόνο όταν ο Θάνατος σε καλούσε να αφήσεις μια γήινη ζωή, αλλά ακόμα και τότε η μορφή μου ήταν καλυμμένη από σένα. Μόνο οι δυνάμεις του πεπρωμένου που σε παρακολουθούσαν μπορούσαν να με δουν, και ήταν σε θέση, σε αναλογία με την εμφάνισή μου, να σε καθοδηγήσουν, στο διάστημα μεταξύ θανάτου και νέας γέννησης, ώστε όλη η δύναμη και η συσσωρευμένη ικανότητά σου να οικοδομήσουν μια νέα επίγεια ύπαρξη, με την οποία θα μπορούσες να εργαστείς για την αύξηση της ακτινοβολίας της μορφής μου και τη διασφάλιση της προόδου σου. Εξ αιτίας της ατέλειάς μου, οι δυνάμεις του πεπρωμένου ενεργοποιήθηκαν ξανά και ξανά, έτσι ώστε να σε οδηγήσουν πίσω σε μια νέα ενσάρκωση στη γη. Όταν πέθαινες, ήμουν εκεί. Και, σε συνάρτηση/συμφωνία με εμένα, οι Κύριοι του Κάρμα διαμόρφωναν τον τρόπο της επαναγέννησής σου.
«Μόνο όταν μέσα από μια ατελείωτη σειρά ζωών με οδηγήσεις στην τελειότητα, δεν θα χρειάζεται να κατέλθεις πλέον ανάμεσα στις δυνάμεις του θανάτου, αλλά, έχοντας ενωθεί εντελώς μαζί μου, θα περάσεις μαζί μου στην αθανασία.
«Έτσι στέκομαι μπροστά σου σήμερα ορατός, καθώς πάντα στάθηκα αόρατος δίπλα σου την ώρα του θανάτου.
 Όταν θα έχετε περάσει το κατώφλι μου, θα μπείτε σε εκείνα τα βασίλεια που μόνο μέσω φυσικού θανάτου θα μπορούσατε να προσπελάσετε. Θα εισέλθετε με πλήρη γνώση, και στο εξής, όταν και πάλι περιπλανηθείτε στη γη, θα μετακινείστε μέσω του βασιλείου του θανάτου, που είναι το βασίλειο της αιώνιας ζωής. Είμαι πράγματι ο άγγελος του Θανάτου, αλλά ταυτόχρονα είμαι ο φορέας μιας άφθαρτης ανώτερης ζωής. Μέσω εμού, θα πεθάνεις ενώ ζεις στο σώμα σου, για να ξαναγεννηθείς ως αθάνατη ύπαρξη.
«Το βασίλειο στο οποίο εισέρχεσαι τώρα, θα σε εισάγει στον κόσμο των υπερανθρώπινων όντων, και σε αυτό το βασίλειο θα γνωρίσεις την ευτυχία. Αλλά η πρώτη σου γνωριμία σε αυτόν τον κόσμο θα πρέπει να γίνει με εμένα, εγώ είμαι δικό σου δημιούργημα. Στο παρελθόν έζησα μέσα σου, αλλά τώρα μέσα από εσένα έχω εξελιχθεί σε μια ξεχωριστή ύπαρξη που στέκεται εδώ μπροστά σου ως το ορατό μέτρο των μελλοντικών σου πράξεων, και η διαρκήςπαρακολούθησή σου.Κατάφερες να με διαμορφώσεις, αλλά ανέλαβες έτσι και το καθήκον να με μεταμορφώσεις. "
Αυτό που παρουσιάστηκε μέχρις εδώ σε αφηγηματική μορφή, δεν πρέπει να φανταστεί κανείς ότι είναι απλώς κάτι αλληγορικό, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι μια εμπειρία του μαθητή που βρίσκεται σε κάποιο πραγματικά υψηλό βαθμό. Ο Φύλακας θα τον προειδοποιήσει να μην προχωρήσει περισσότερο εάν δεν αισθανθεί από μόνος του τη δύναμη που απαιτείται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων που έχουν διατυπωθεί παραπάνω. Αν η μορφή του Φύλακα είναι τρομακτική, αυτό συμβαίνει γιατί ο φύλακας είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων ζωών του μαθητή, του δικού του χαρακτήρα, που πρόβαλε σε μια ανεξάρτητη ζωή.
Αυτή η αφύπνιση προκαλείται από τον αμοιβαίο διαχωρισμότης βούλησης, των σκέψεων και των συναισθημάτων. Είναι μια εμπειρία βαθύτατης σπουδαιότητας όταν κάποιος αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά ότι έχει δημιουργήσει ένα πνευματικό ον. Το επόμενο πράγμα που πρέπει να στοχεύσει είναι η προετοιμασία του απόκρυφου μαθητή, ώστε να αντέξει το φοβερό θέαμα χωρίς ίχνος δειλίας και τη στιγμή της συνάντησης να αντιλαμβάνεται πραγματικά ότι η δύναμή του έχει αυξηθεί τόσο ώστε να μπορεί να αναλάβει να πραγματοποιήσει με πλήρη συνειδητοποίηση το δοξασμό ή τη μεταμόρφωση του Φύλακα.
Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης με τον Φύλακα του Κατωφλίου, εάν είναι επιτυχής, ο επόμενος φυσικός θάνατος του μαθητή θα είναι ένα γεγονός εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν γι` αυτόν ο θάνατος. Συνειδητά θα περνάει στο θάνατο και θα αφήνει στην άκρη το φυσικό σώμα, σα να αφήνει ένα φθαρμένο ρούχο ή ένα άχρηστο, για ενοικίαση σπίτι. Αυτός - ο φυσικός θάνατός του - είναι τώρα μόνο ένα σημαντικό γεγονός για εκείνους που έχουν ζήσει μαζί του, των οποίων οι αντιλήψεις εξακολουθούν να περιορίζονται από τον κόσμο των αισθήσεων. Για αυτούς ο απόκρυφος μαθητής «πεθαίνει», αλλά γι` αυτόν δεν αλλάζει τίποτα σημαντικό στο περιβάλλον του. Ολόκληρος ο υπερφυσικός κόσμος, στον οποίο βαδίζει ήδη, του ήταν προσβάσιμος πριν από το θάνατο, και είναι ο ίδιος κόσμος , τον οποίο αντικρύζει και μετά το θάνατο.
Ο Φύλακας του Κατωφλίου συνδέεται επίσης και με άλλα ζητήματα. Κάθε άτομο ανήκει σε κάποια οικογένεια, σε ένα έθνος, σε μια φυλή. Οι πράξεις του σε αυτόν τον κόσμο εξαρτώνται από τη σχέση του με αυτές τις μεγαλύτερες κοινότητες/ομάδες. Ο ατομικός του χαρακτήρας συνδέεται επίσης με αυτές. Οι συνειδητές πράξεις κάθε ατόμου δεν είναι παρά το άθροισμα όλων όσων σχετίζονται με την οικογένεια του, την κληρονομιά του, το έθνος και τη φυλή του. Όπως υπάρχει ένας χαρακτήρας, έτσι υπάρχει κι ένα πεπρωμένο, το οποίο διατρέχει την οικογένεια ή τη φυλή ή το έθνος. Για το άτομο που περιορίζεται στις αισθήσεις του, τα παραπάνω παραμένουν γενικές ιδέες και ο υλιστικός στοχαστής θα κρίνει τον απόκρυφο επιστήμονα περιφρονητικά, όταν ακούσει ότι για τον τελευταίο, ο οικογενειακός ή εθνικός χαρακτήρας, το κληρονομικό ή φυλετικό πεπρωμένο, είναι εξίσου πραγματικό, όπως και η προσωπικότητα που παράγεται από τον χαρακτήρα και το πεπρωμένο του ατόμου.
Ο αποκρυφιστής καταφέρνει να γνωρίσει τους ανώτερους κόσμους και να κατανοήσει ότι οι ξεχωριστές προσωπικότητες αποτελούν μέλη αυτών των κόσμων, όπως τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι αποτελούν μέλη του ατόμου. Και στη ζωή μιας οικογένειας, ενός έθνους ή μιας φυλής, αναγνωρίζει όχι μόνο τα ξεχωριστά άτομα, αλλά και την ψυχήτης οικογένειας, την ψυχή του έθνους ή της φυλής. Πράγματι, με μια έννοια, τα ξεχωριστά άτομα δεν αποτελούν παρά τα εκτελεστικά όργανα της εκάστοτε οικογένειας ή φυλετικού πνεύματος. Στην πραγματικότητα, μπορεί κανείς να πει ότι η ψυχή ενός έθνους, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί ένα άτομο που ανήκει σε αυτό το έθνος, για την εκτέλεση ορισμένων πράξεων. Η εθνική ψυχή δεν κατέρχεται στον κόσμο των αισθήσεων. Κατοικεί σε ανώτερους κόσμους, και για να εργαστεί στον φυσικό κόσμο χρησιμοποιεί τα φυσικά όργανα κάποιου ατόμου. Είναι ως εάνένας αρχιτέκτονας να χρησιμοποιεί έναν εργάτη για την οικοδόμηση του κτιρίου. Σε κάθε άτομο, αλήθεια, ανατίθεται κάποια εργασία από την ψυχή της οικογένειας, την ψυχή του έθνους ή της φυλής.
Ο συνηθισμένος άνθρωπος δεν μυείται στο ανώτερο αυτό σχήμα εργασίας. Εργάζεται ασυνείδητα προς τον στόχο του έθνους ή της φυλής. Από τη στιγμή που ο απόκρυφος μαθητής συναντά τον Φύλακα του Κατωφλίου, δεν πρέπει απλώς να διακρίνει τα καθήκοντά του ως προσωπικότητα, αλλά πρέπει επίσης να εργαστεί συνειδητά για εκείνα του έθνους ή της φυλής του. Κάθε επέκταση του ορίζοντά του συνεπάγεται επέκταση και των καθηκόντων του. Στην πραγματικότητα, ο απόκρυφος μαθητής δημιουργεί ένα νέο Σώμα γι` αυτά τα λεπτοφιέστερα οχήματα της ψυχής του. Φορά ένα άλλο ένδυμα. Μέχρι τώρα έρχονταν στον κόσμο με εκείνα τα ενδύματα που έντυναν την προσωπικότητά του. Τα ανώτερα πνεύματα που κυβερνούν τώρα την προσωπικότητά του διαχειρίζονται αυτό που πρέπει να πετύχει προς όφελος της κοινότητάς του, του έθνους του ή της φυλής του.
Δεν είναι σκέτα λόγια, η βεβαίωσή μας, ότι αφού ο Φύλακας του Κατωφλίου έχει αρθρώσει τις πρώτες του επικοινωνίες, σηκώνεται από το μέρος όπου βρίσκεται ένας μεγάλος ‘ανεμοστρόβιλος’, που σβήνει όλα εκείνα τα φώτα του πνεύματοςπου φώτιζαν μέχρι τότε το μονοπάτι της ζωής. Μια απόλυτη μαυρίλα καταπίνει τον μαθητή. Σπάζει λίγο μόνο από τις ακτίνες φωτός που ρέουν από τον Φύλακα του Κατωφλίου, και στο σκοτάδι ακούγονται οι τελευταίες προειδοποιήσεις του: - «Μην περάσεις το κατώφλι μου προτού βεβαιωθείς ότι μπορείς να φωτίσεις το σκοτάδι με το δικό σου φως: μην κάνεις βήμα μπροστά, αν δεν είσαι βέβαιος ότι έχεις επαρκή ποσότητα λαδιού στονπυρσό σου. Οι φανοί των οδηγών που μέχρι τώρα έχεις ακολουθήσει, στο μέλλον, θα εξαφανιστούν.»
Μετά από αυτά τα λόγια ο μαθητής στρέφεται και κατευθύνει το βλέμμαπρος πίσω. Ο Φύλακας του Κατωφλιού αποσύρει τώρα ένα πέπλο που στο παρελθόν έκρυβε κάποια βαθιά μυστικά. Η κληρονομικότητα, το εθνικό και το φυλετικό πνεύμα αποκαλύπτονται στην πλήρη ολότητα τους και ο μαθητής βλέπει τώρα με σαφήνεια πως τα είχε μέχρι τώρα ακολουθήσει, αλλά συγχρόνως γνωρίζει ότι στο μέλλον δεν θα έχει τέτοια σχέση. Αυτή είναι μια δεύτερη προειδοποίηση που έλαβε στο κατώφλι από τον φύλακα.
Κανείς δεν μπορεί να επιτύχει αυτό το όραμα χωρίς προετοιμασία. Η εκπαίδευση στους ανώτερους κόσμους, προετοιμάζει κάθε άτομο για να πατήσει στο κατώφλι, τον θέτει ταυτόχρονα και στην κατάλληλη θέση να βρει τη σωστή στιγμή την απαραίτητη δύναμη.
Η εμπειρία στο κατώφλι, για τον απόκρυφο μαθητή, ακολουθείται από μια πρόβλεψη αυτής της ευδαιμονίας που πρόκειται να αποτελέσει το βασικό τόνο της πρόσφατα αφυπνισμένης ζωής του. Η αίσθηση μιας νέας ελευθερίας θα ξεπεράσει όλα τα άλλα συναισθήματα. Και μαζί με αυτήν την αίσθηση τα νέα καθήκοντα και οι νέες ευθύνες θα φαίνονται σαν κάτι που πρέπει να αναλάβει το άτομο σε κάποιο συγκεκριμένο στάδιο της ζωής του.
(Ρούντολφ Στάινερ, Initiation and Its Results - On-line since: 8th March, 2013)




Δεν υπάρχουν σχόλια: