Κυριακή 19 Μαΐου 2024

  «ΗΧΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΤΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ,

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,
ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ»

ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

- ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ στις 21.00 - 
με σκοπό την επίκληση της Ψυχής της Ελλάδας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εφέλκυσης της Ψυχής των εθνών και της Μιας Ανθρωπότητας, έργο για το οποίο είναι επιφορτισμένος ο ΝΟΕΚ.

Κυριακή 19 Mαΐου 2024

Oμιλία πριν από τον διαλογισμό από την αδελφή Α.Δ.


ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ

(Ανθολογία από τα έργα του Θιβετανού. Από το βιβλίο Serving Humanity)

Η αίσθηση του προσανατολισμού στην ανθρωπότητα. Υποθέτω ότι θ’ αναγνωρίσετε την αλήθεια που δηλώνω όταν εκφράζω τη γνώμη ότι η ατομική ή προσωπική σας αγάπη για την ανθρωπότητα και η εστία της προσοχής σας στην ανθρώπινη ανάγκη είναι υπερβολικά θεωρητική. Είναι μεταβατική και πειραματική στην πράξη. Oι προθέσεις σας είναι καλές κι εξαίρετες αλλά δεν έχετε ακόμη τη συνήθεια του ορθού προσανατολισμού και πολλά απ’ όσα κάνετε είναι αποτέλεσμα επιβαλλόμενης θυσίας και κόστους· δε σας είναι φυσικά· είναι επίσης αποτέλεσμα ελπιδοφόρου προσπάθειας· ακόμη βρίσκεστε σε σύγχυση απέναντι στο πρόβλημα του προσανατολισμού προς την Ιεραρχία και την ψυχή σας και ταυτόχρονα του προσανατολισμού προς την ανθρωπότητα και τους συνανθρώπους σας. Αλλά θα έρθει η ώρα που θα είστε προσωπικά τόσο αποκεντρωμένοι, ώστε αυτόματα η αίσθηση των “άλλων” θα σας είναι πολύ ισχυρότερη απ’ ό,τι η αίσθηση της προσωπικότητας ή του κατώτερου εαυτού. Αφήστε τη φαντασία σας να καλπάσει για λίγο, απεικονίζοντας την κατάσταση του κόσμου όπου η πλειονότητα των ανθρώπινων όντων θα είναι απορροφημένη στο καλό των άλλων κι όχι στους δικούς της εγωιστικούς στόχους. Ένα τέτοιο παιγνίδι της φαντασίας είναι καλό κι εποικοδομητικό και θα βοηθήσει να έρθει σ’ εκδήλωση ο νέος εκείνος κόσμος κι ο νέος εκείνος τύπος ανθρωπότητας που αναπόφευκτα θα καταδείξει το μέλλον. Δεν πρόκειται να επεκταθώ σ’ αυτό· η πρακτική της καλής θέλησης θα θέσει τα θεμέλια για το νέο αυτό τύπο ευαισθησίας. (Μαθητεία στην Νέα Εποχή ΙΙ, 297/8)

 

Η δυνατότητα της καλής θέλησης

Πολλά θα εξαρτηθούν απ’ ό,τι σκέφτεσθε και κάνετε όλοι σας κι όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης και οι μαθητές. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ένα ακόμη ενθαρρυντικό γεγονός κι αυτό είναι ότι τη δύναμη τη χειρίζονται εκείνοι που ζητούν να ζουν σαν ψυχές και σε επαφή με την ψυχή κι ο κόσμος των πνευματικών πραγματικοτήτων είναι πέρα από κάθε αναλογία ως προς την αίσθηση της δύναμης και χρησιμότητας που καταγράφουν. Καθώς προσπαθείτε να χειρισθείτε την πνευματική δύναμη εποικοδομητικά και ανιδιοτελώς είσθε πολύ πιο ισχυροί απ’ ό,τι αντιλαμβάνεσθε. Αν προσθέσετε σ’ αυτή την αντίληψη την αναγνώριση πως δεν είσθε μόνοι, αλλά ότι άνθρωποι με το ίδιο όραμα και με τα ίδια ιδανικά και την πνευματική έφεση βρίσκονται σε κάθε χώρα ανεξαιρέτως, σε κάθε θρησκεία, ομάδα και οργάνωση, τότε μπορείτε να προχωρήσετε με θάρρος κι ελπιδοφόρα πίστη. Αν αυτή είναι μια δήλωση γεγονότος (και πιστεύω ότι είναι), τότε ας προχωρήσουμε ενωμένοι με τους αδελφούς μας παντού, έχοντας συνείδηση της ευκαιρίας, της δύναμης, της ευθύνης και της χαράς της υπηρεσίας.

Όσον αφορά κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε, θα πρότεινα τα ακόλουθα. Αρνηθείτε να επιτρέψετε να παρασυρθείτε απ’ οποιαδήποτε ψύχωση φόβου ή να πανικοβληθείτε απ’ οποιαδήποτε στάση από την οποία η αγωνία και η αναταραχή και η δυστυχία στον κόσμο μπορεί να σας καταβάλλει. Μοχθήστε να σταθείτε σε πνευματική ύπαρξη. Κάθε πρωί στο διαλογισμό σας επιδιώξτε να πάρετε αυτή τη στάση με μια νέα κι ανανεωμένη βεβαιότητα και να τη διατηρήσετε στη διάρκεια των ωρών της υπηρεσίας που βρίσκεται μπροστά σας κάθε μέρα. Αυτό δε θα είναι κάτι εύκολο να γίνει, αλλά μπορείτε να το κάνετε αν ηρεμείτε αρκετά για πέντε λεπτά κάθε πρωί – πλήρως κι ενδόμυχα ήρεμοι – κι αν γεμίζετε τις ημέρες σας με ζωτική ενασχόληση και αληθινή υπηρεσία, περιφρουρώντας προσεκτικά κάθε σκέψη και ομιλία. (Εξωτερίκευση της Ιεραρχίας 81-82)

 Η καλή θέληση είναι η απλούστερη έκφραση της αληθινής αγάπης και η πιο κατανοητή. Η χρήση της καλής θέλησης αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα κατευθύνει εποικοδομητικά τη νοημοσύνη· όπου εμφανίζεται η καλή θέληση τα τείχη του χωρισμού και της δυσπιστίας καταρρέουν.

Η αγάπη και η κατανόηση θα συνοδεύσουν τελικά την πρακτική έκφραση της καλής θέλησης σαν ενός συντελεστή σε κάθε είδος ανθρώπινης σχέσης και σαν μεθόδου επαφής μεταξύ κομμάτων, μειονοτήτων, κρατών καθώς και στους τομείς της διεθνούς πολιτικής και της θρησκεία. Η έκφραση της αληθινής αγάπης σαν παράγοντα της πλανητικής μας ζωής βρίσκεται ίσως μακριά στο μέλλον, αλλά η καλή θέληση συνιστά μια άμεση δυνατότητα και η οργάνωση της καλής θέλησης αποτελεί μια εξέχουσα ανάγκη.

Πολλά λέγονται σήμερα για την καλή θέληση και η λέξη αυτή χρησιμοποιείται αδιάκοπα· υπάρχει η αληθινή πρόθεση να χρησιμοποιηθεί σε κάθε τομέα της ανθρώπινης σκέψης και σε σχέση με κάθε ανθρώπινη ανάγκη· έχουμε ενδείξεις ότι σήμερα γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για την αποτελεσματική εφαρμογή της καλής θέλησης στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για ειρήνη και κατανόηση καθώς και στην προαγωγή των ανθρώπινων σχέσεων.

Βασική ανάγκη σήμερα είναι μια τολμηρή εκστρατεία από μέρους όλων των ανθρώπων καλής θέλησης για να διευκρινίσουν την έννοια της καλής θέλησης, να τονίσουν την πρακτική φύση της έκφρασής της και να συγκεντρώσουν σ’ έναν αποτελεσματικό και δραστήριο παγκόσμιο όμιλο όλους τους ομοϊδεάτες τους, όχι για να ιδρύσουν μια υπεροργάνωση, αλλά για να πείσουν τους δυστυχισμένους, τους καταπιεσμένους και τους κατατρεγμένους για το μέγεθος της νοήμονος αρωγής στην οποία μπορούν να ελπίζουν. Πρέπει ακόμη να καταδείξουν την ικανότητά τους να ενισχύουν όλους τους εργάτες στον αγώνα τους για την καθιέρωση ορθών ανθρώπινων σχέσεων και να τους βεβαιώσουν για την ισχύ μιας εκπαιδευμένης και άγρυπνης κοινής γνώμης (εκπαιδευμένης απ’ τους ανθρώπους καλής θέλησης) στην οποία μπορούν να στηρίζονται. Έτσι θα εμφανισθούν σε κάθε χώρα, πόλη και χωριό άνθρωποι καλής θέλησης – με εξασκημένη κατανόηση, ρεαλιστικές αντιλήψεις, βαθιά γνώση των παγκόσμιων προβλημάτων και με όρεξη να διαδώσουν την καλή θέληση και να εντοπίσουν τους ομοϊδεάτες τους στο άμεσο περιβάλλον τους.

Το έργο των ανθρώπων καλής θέλησης είναι εκπαιδευτικό. Δεν ισχυρίζονται ότι κατέχουν κάποια θαυματουργή λύση για τα διεθνή προβλήματα αλλά γνωρίζουν πως ένα πνεύμα καλής θέλησης, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται και συμπληρώνεται από γνώση, μπορεί να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα και μια στάση που θα κάνουν εφικτή την επίλυση των προβλημάτων. Σε οποιαδήποτε συνάντηση ανθρώπων καλής θέλησης, ανεξάρτητα απ’ την πολιτική, εθνική ή θρησκευτική τους τοποθέτηση, δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί τελικά να επιλυθεί και μάλιστα ικανοποιητικά για όλες τις πλευρές. Το κύριο έργο των ανθρώπων καλής θέλησης είναι η δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας και η καλλιέργεια αυτής της στάσης κι όχι η παρουσίαση κάποιας στερεότυπης λύσης. Αυτό το πνεύμα της καλής θέλησης μπορεί να είναι παρόν ακόμη κι όταν υπάρχουν ριζικές διαφωνίες ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτό όμως συμβαίνει σπάνια σήμερα. Ένα γνήσιο πνεύμα καλής θέλησης κυριαρχεί πλέον κάποιες συζητήσεις στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών πάνω σε δυσεπίλυτα και ακανθώδη θέματα κι αυτό γίνεται όλο και πιο φανερό.

Για κανένα λόγο δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι η ανάπτυξη της καλής θέλησης στον κόσμο είναι απαραίτητα αργή και σταδιακή. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί εφόσον όσοι διαπνέονται πραγματικά από καλή θέληση και είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις, αναζητήσουν τους συντρόφους τους κι εργαστούν μαζί για τη διάδοση της καλής θέλησης. Είναι υπερβολικά δύσκολο για τους στενόμυαλους, τους θρησκόληπτους ή τους αδιάλλακτους εθνικιστές να κατανοήσουν την καλή θέληση. Ίσως το επιτύχουν αν ενδιαφερθούν για το συνάνθρωπό τους δίχως να τον περιορίζουν, αλλά πρέπει να καταλύσουν τους χωριστικούς φραγμούς που ορθώνονται στις σκοτεινές περιοχές του νου τους. Πρέπει ν’ αναπτύξουν (εσκεμμένα) τη γνήσια καλή θέληση (όχι την ανοχή) απέναντι στις προκαταλήψεις τους, στους αλλόθρησκους και στις χώρες ή τις φυλές που ανταγωνίζονται ή καταφρονούν. H προκατάληψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός χωριστικού τοίχου.

Η καλή θέληση είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένη στον κόσμο απ’ ό,τι νομίζουμε· χρειάζεται απλά να την εντοπίσουμε, να την καλλιεργήσουμε και να την εφαρμόσουμε. Δεν πρέπει βέβαια να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ομάδες που εργάζονται για τους δικούς τους σκοπούς, ανεξάρτητα απ’ την εντιμότητα, την ορθότητα ή την ειλικρίνειά τους. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος παρέκκλισης και φατριασμού. Οι άνθρωποι καλής θέλησης στέκουν ανάμεσα στις αντιτιθέμενες παρατάξεις προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες που θα επιτρέψουν τη συζήτηση και τη συνδιαλλαγή. Διανύουν σταθερά την “ευγενή μεσαία ατραπό” του Βούδδα, η οποία διατρέχει τα ζεύγη των αντιθέτων και οδηγεί κατευθείαν στην καρδιά του Θεού· βαδίζουν τη “στενωπό” της αγάπης στην οποία αναφέρθηκε ο Χριστός και το κατορθώνουν εκφράζοντας τη μόνη όψη της αγάπης που μπορεί προς το παρόν να κατανοήσει η ανθρωπότητα: την Καλή Θέληση.

Όταν η καλή θέληση εκφρασθεί κι οργανωθεί, αναγνωρισθεί και χρησιμοποιηθεί, τα παγκόσμια προβλήματα, όποια κι αν είναι, θα βρουν γρήγορα λύση· όταν η καλή θέληση γίνει ένας γνήσιος κι ενεργός συντελεστής των ανθρώπινων υποθέσεων, θα οδηγηθούμε σε μια πλήρη κι ολοκληρωμένη κατανόηση της φύσης της αγάπης και σε μια έκφραση κάποιας υπέρτερης όψης της θείας αυτής αγάπης· όταν η καλή θέληση κυριαρχήσει στους ανθρώπους, θα εδραιωθούν οι ορθές ανθρώπινες σχέσεις και θα προβάλει ένα νέο πνεύμα εμπιστοσύνης, καλοπιστίας και κατανόησης.

Αναρίθμητες χιλιάδες ανδρών και γυναικών καλής θέλησης βρίσκονται σε κάθε μέρος του κόσμου. Πρέπει να εξευρεθούν, να προσεγγισθούν και να έρθουν σ’ επαφή μεταξύ τους· να εργαστούν για τη δημιουργία μιας ορθής ατμόσφαιρας στις διεθνείς υποθέσεις και στις κοινότητές τους· να αντιληφθούν ότι ενωμένοι είναι πανίσχυροι κι ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν και να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη έτσι ώστε η διεθνής προσέγγιση στα παγκόσμια προβλήματα να είναι δίκαιη, ορθή και σύμφωνη με το θείο σχέδιο· ν’ αντιληφθούν ότι η λύση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στο κατώφλι της Νέας Εποχής, δεν πρόκειται να επιτευχθεί με την επιλογή κάποιας τακτικής και την επιβολή της με την προπαγάνδα. Θα επιτευχθεί με την προαγωγή και την ανάπτυξη του πνεύματος της καλής θέλησης (που έχει σαν επακόλουθα μια ορθή ατμόσφαιρα και μια υγιή στάση) καθώς και με μια στοργική καρδιά.

Η εποχή του Χριστιανισμού εγκαινιάστηκε από μια δράκα ανθρώπων, τους δώδεκα Αποστόλους, τους εβδομήντα μαθητές και τους πεντακόσιους που αναγνώρισαν το μήνυμα του Χριστού. Η νέα εποχή στην οποία ο Χριστός “θα δει το μόχθο της ψυχής Του και θ’ αγαλλιάσει”, εγκαινιάζεται τώρα από χιλιάδες ανθρώπους καλής θέλησης που μπορούν να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο αν εντοπισθούν, προσεγγισθούν και οργανωθούν. (Τα προβλήματα της ανθρωπότητας, 118 κε)

 Πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί κι ο κόσμος να οδηγηθεί σε συνθήκες όπου θα υπάρχει δίκαιη και σωστή επάρκεια για όλους; Πώς μπορούν οι εθνικές διαφορές να επουλωθούν και να τερματισθούν τα φυλετικά μίση; Πώς μπορούν οι πολλές θρησκευτικές ομάδες να συνεχίσουν το έργο της καθοδήγησης των ανθρώπων για την έκφραση της θειότητάς τους στις γραμμές της ατομικής κληρονομιάς κι όμως ταυτόχρονα να υπάρχουν σε αρμονία και να παρουσιάζουν ένα ενωμένο μέτωπο στον κόσμο; Πώς μπορούν να τερματισθούν οι πόλεμοι και να έλθει ειρήνη στη γη; Πώς μπορεί να εδραιωθεί η αληθινή ευημερία που είναι αποτέλεσμα της ενότητας, της ειρήνης και της αφθονίας;

Mόνο με έναν τρόπο. Mε την ενωμένη δράση των ανδρών και γυναικών καλής θέλησης και κατανόησης σε κάθε χώρα και κάθε έθνος. Σταθερά και αθόρυβα, χωρίς αίσθηση βιασύνης, πρέπει να κάνουν τρία πράγματα:

Πρώτο, πρέπει ν’ ανακαλύψουν ο ένας τον άλλο και να βρίσκονται σ’ επαφή μεταξύ τους. Έτσι θα εξουδετερωθεί η αίσθηση της αδυναμίας και της ματαιότητας. Είναι το πρώτο καθήκον και έργο του Nέου Oμίλου Yπηρετών του Κόσμου.

Δεύτερο, πρέπει να αποσαφηνίσουν και να διευκρινίσουν τις βασικές εκείνες αρχές της ορθής ζωής, της καλής θέλησης και της αρμονίας, που αναγνωρίζονται, αλλά δεν εφαρμόζονται, απ’ όλους τους ορθά σκεπτόμενους ανθρώπους σήμερα. Aυτές οι αρχές πρέπει να διατυπωθούν με τους απλούστερους όρους και να γίνουν πρακτικές στη δράση.

Tρίτο, το ευρύ κοινό πρέπει να εκπαιδευθεί σ’ αυτές τις αρχές. Σταθερά, τακτικά και συστηματικά πρέπει να διδαχθεί τις αρχές της αδελφοσύνης, ενός διεθνισμού που βασίζεται στην καλή θέληση και την αγάπη όλων των ανθρώπων, της θρησκευτικής ενότητας και της συνεργατικής αλληλεξάρτησης. Tο άτομο σε κάθε έθνος και ομάδα πρέπει να διδαχθεί να παίζει το σημαντικό του ρόλο με καλή θέληση και κατανόηση· η ομάδα πρέπει να επωμισθεί την ευθύνη της για τις άλλες ομάδες· και πρέπει να εξηγηθεί και να τονισθεί η ευθύνη του ενός έθνους για το άλλο και όλων των εθνών για τον κόσμο των εθνών.

 Aυτό δεν είναι κάποιο περιττό ή μυστικιστικό και μη πρακτικό πρόγραμμα. Δεν υπονομεύει ούτε επιτίθεται σε καμιά εξουσία ή κυβέρνηση. Δεν ενδιαφέρεται για την ανατροπή ηγετών ή την πτώση οποιουδήποτε πολιτικού ή εθνικού κόμματος. Aπαιτεί νοήμονα και πρακτική προσπάθεια. Θα απαιτήσει τη συνεργασία πολλών τύπων διάνοιας και πολλών εξασκημένων εκτελεστικών. Πρέπει ν’ ανακαλυφθούν οι άνθρωποι καλής θέλησης σε κάθε χώρα κι όλοι όσοι ανταποκρίνονται σ’ αυτά τα ιδεώδη πρέπει να συγκεντρωθούν σε ταχυδρομικούς καταλόγους. Πρέπει να επιδιωχθεί η συνεργασία τους και να συστηματοποιηθεί. Tο πρόγραμμα αυτό θα απαιτήσει τελικά τη βοήθεια πολλών ομιλητών και συγγραφέων που θα εργάζονται στις ίδιες ιδεαλιστικές γραμμές αλλά με διαφορετικές μεθόδους. Με τη γνώση της δικής τους χώρας και του καλύτερου τρόπου να φέρουν τις βασικές αυτές αλήθειες στους συμπολίτες τους, πρέπει ν’ αφεθούν ελεύθεροι να εργασθούν όπως οι ίδιοι κρίνουν καλύτερα για το ιδιαίτερο έθνος τους. Aυτοί και όλοι οι άνδρες και γυναίκες καλής θέλησης θα απαρτίζουν το Nέο Όμιλο Yπηρετών του Κόσμου. Μια κεντρική ομάδα, επιλεγμένη απ’ τους ίδιους, πρέπει να συνθέτει και να συντονίζει αυτό το έργο, ενώ θα δίνει τα ευρύτερα περιθώρια στους ατομικούς υπηρέτες και εργάτες. (Εσωτέρα Ψυχολογία ΙΙ, 672-3)

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ

 Με καλή θέληση για όλους,

με μια σταθερή πίστη στις θείες δυνατότητες των ανθρώπινων όντων και στη μελλοντική ανάσταση της ανθρωπότητας,

με μια εξυψωμένη αναγνώριση του Θεού,

 με μια εκτίμηση των θεμελιωδών αξιών της διδασκαλίας του Χριστού και

με μια χαρούμενη απόφαση να προχωρήσουμε στο έργο της ανασυγκρότησης, καλώ εκείνους που ανταποκρίνονται σ’ αυτό το όραμα να ξεκινήσουν αμέσως να εργάζονται.

Δεν απαιτώ από σας αφοσίωση σε οργανώσεις, αλλά μόνο να αγαπάτε τους συνανθρώπους σας είτε είναι Γερμανοί, Αμερικάνοι, Εβραίοι, Βρετανοί, Γάλλοι, Νέγροι ή Ασιάτες. Σας ανακαλώ απ’ τα όνειρά σας για μια αόριστη ομορφιά, για ανέφικτες Oυτοπίες και για ευσεβείς πόθους προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη ζωή όπως ακριβώς είναι σήμερα· κι έπειτα να αρχίσετε στον τόπο που είστε να την κάνετε καλύτερη. Σας καλώ στο πείραμα των ορθών ανθρώπινων σχέσεων, ξεκινώντας από τις προσωπικές σας σχέσεις, την οικογένειά σας και τους φίλους σας και κατόπιν στο έργο να εκπαιδεύσετε εκείνους με του οποίους έρχεσθε σε επαφή έτσι ώστε να ξεκινήσουν κι αυτοί ένα παρόμοιο έργο. Είναι το έργο της επίτευξης ορθών ατομικών σχέσεων, ορθών ομαδικών σχέσεων, ορθής δια-ομαδικών σχέσεων, ορθών εθνικών σχέσεων και ορθών διεθνών σχέσεων. Σας καλώ στην αντίληψη ότι σ’ αυτό το έργο κανείς δεν είναι άχρηστος ή μηδαμινός, αλλά ότι όλοι έχουν μια θέση πρακτικής αξίας. Σας καλώ να αναγνωρίσετε ότι η καλή θέληση είναι μια δυναμική ενέργεια που μπορεί να επιφέρει παγκόσμιες αλλαγές θεμελιώδους είδους κι ότι ο τρόπος έκφρασής της είναι μέσα από τη δραστηριότητα του άνδρα και της γυναίκας ατομικά και μέσα από τη μαζική τους πρόθεση (massed intent). Η μαζική δύναμη της καλής θέλησης, το δυναμικό αποτέλεσμα μιας νοήμονος και ενεργού κατανόησης και η δυναμικότητα μιας εκπαιδευμένης και ζωντανής κοινής γνώμης η οποία επιθυμεί το μέγιστο καλό για το μέγιστο αριθμό, βρίσκονται πάνω από κάθε πίστη. Η δυναμική αυτή ισχύς δεν είχε ποτέ χρησιμοποιηθεί. Σήμερα μπορεί να σώσει τον κόσμο. 

(Εξωτερίκευση της Ιεραρχίας, 210-11)

Δεν υπάρχουν σχόλια: