Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

 

 ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Είπεν ο Ιησούς προς Νικόδημον: "Εάν μη τις γεννηθεί άνωθεν, ου δύναται ιδείν την βασιλείαν του θεού".
Δηλαδή, αν κάποιος δεν ξανα-γεννηθεί εκ των άνω, δηλαδή από την ανώτερη (πνευματική) του φύση (ουσιαστικά να αναγεννηθεί)...
Ο Νικόδημος δεν κατάλαβε τις συμβολικές φράσεις του Ιησού και είπε: "Μα πως είναι αυτό δυνατόν, να ξαναγεννηθώ ; Να ξαναβρεθώ δηλαδή στην κοιλιά της μάνας μου;"
Ο Ιησούς συνέχισε: "...εάν μη τις γεννηθεί εξ ύδατος και πνεύματος, ου δύναται εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού...το γεγεννημένον εκ της σαρκός σαρξ εστί και το γεγεννημένον εκ πνεύματος πνεύμα εστί" (Ιωάν. 3/γ΄3,5,6).
…."εξ ύδατος και πνεύματος..". Κατά την δική μου ερμηνεία, το ύδωρ εδώ συμβολίζει την κάθαρση, τον εξαγνισμό.
Συνεπώς για να εισέλθει κάποιος στην βασιλεία του Θεού (δηλαδή στο βασίλειο της πνευματικής ψυχής, – ουσιαστικά να γίνει ένα με την ψυχή του), οφείλει να ξανα-γεννηθεί, δηλαδή ανα-γεννηθεί σε έναν νέο (πνευματικό) εαυτό.
Υπάρχει η σοφή-συμβολική ρήση: " Για να (ξανα)γεννηθείς πρέπει πρώτα να «πεθάνεις», αλλά για να πεθάνεις πρέπει πρώτα να «ξυπνήσεις» (αφυπνισθείς)".
Δηλαδή το ξύπνημα, η αφύπνιση (από την υλιστική νάρκη), κάνει δυνατό τον "θάνατο" (του ιδιοτελούς, χωριστικού, φοβικού προσωπικού «εγώ») και μέσω αυτού του «θανάτου» (της Μεταμόρφωσης) επισυμβαίνει η (πνευματική) ανα-γέννηση. Ουσιαστικά, το «εγώ» (ή προσωπικότητα) θυσιάζεται (εκουσίως) στην υπηρεσία της ψυχής...
Πρόκειται, συνεπώς, για τον "θάνατο" που ακολουθείται από την Ανάσταση (στο φως) – έτσι, μέσω του «θανάτου» καταργείται ο θάνατος («θανάτω θάνατον πατήσας») !
Εν προκειμένω, τα λόγια του Διδασκάλου Θιβετανού έχουν ιδιαίτερη σημασία:
"Η ανάσταση δεν είναι η έγερση των νεκρών από τους τάφους, αλλά το πέρασμα από τον θάνατο της αυτο-απορρόφησης, στην ζωή της ανιδιοτελούς αγάπης, η μετάβαση από το σκοτάδι του ιδιοτελούς ατομισμού στο φως του συμπαντικού πνεύματος, από το ψέμα στην αλήθεια, από την σκλαβιά του κόσμου στην ελευθερία του αιώνιου.
Η δημιουργία "στενάζει και οδύρεται" για να λυτρωθεί, από τα δεσμά της διαφθοράς, στην ελευθερία της δόξας των τέκνων του Θεού" !

** ***** **
Θερμές ευχές για πνευματική αναγέννηση και καλή Ανάσταση !
Είθε να συμβεί η εσωτερική μας Ανάσταση μέσα σε Αγάπη και Φως !

από δημοσίευση του αδελφού μας Η. Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: