Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020


Η καρδιά οδηγεί από το μονοπάτι του Χριστού στη βαθμίδα της Μεταμόρφωσης

 ΚΑΡΔΙΑ, E. Roerich,

99. Ο λεπτοφυής Κόσμος μπορεί να φανεί ασύλληπτος σε όσους δεν έχουν προσέξει τα επονομαζόμενα «φαινόμενα» που έχουν επιβεβαιωθεί από τη φωτογραφία, τις ακτίνες Χ και τις μαρτυρίες των ανθρώπων. Ας θυμηθούμε: κάποιος ανταποκρίθηκε στις κοσμικές ενέργειες, άλλος άκουσε μακρινές φωνές, κάποιος ‘είδε’ τον Λεπτοφυή Κόσμο και συμμετείχε σε αυτόν, κάποιος άλλος ‘φωτίστηκε’, κάποιος ανυψώθηκε, κάποιος περπάτησε πάνω στο νερό, άλλος περπάτησε πάνω στη φωτιά, κάποιος ήπιε δηλητήριο χωρίς να πάθει τίποτε, κάποιος άλλος δεν είχε ανάγκη από ύπνο, κάποιος δεν χρειάζονταν τροφή, άλλος μπορούσε να δει μέσα από τα στερεά σώματα, κάποιος άλλος κατανοούσε μια γλώσσα που δεν είχε ποτέ διδαχτεί, κάποιος μπορούσε να διαβάζει σκέψεις, κάποιος μπορούσε να διαβάσει ένα βιβλίο κλειστό και με κλειστά μάτια, άλλος δεν αισθάνονταν πόνο, κάποιος άλλος ζεσταίνονταν μέσα στο χιόνι από την θερμότητα της καρδιάς, κάποιος δεν ένοιωθε κούραση, άλλος θεράπευε, κάποιος άλλος εκδήλωνε γνώση του μέλλοντος… Συγκεντρώστε για μια στιγμή, όλες αυτές τις ποιότητες σε ένα και μόνο σώμα και θα έχετε την μεταμόρφωση της παλιάς ανθρωπότητας σε μια νέα ανθρωπότητα, όπως υποδεικνύουν πολλές Διδασκαλίες. Το σημαντικότερο όσον αφορά αυτή τη μεταμόρφωση είναι ότι όλα τα στοιχεία της έχουν ήδη εκδηλωθεί, ακόμη και μέσα σε μια ατελή ύπαρξη. Αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να επιτύχει τη μεταμόρφωση ολόκληρης της ζωής. Ας θυμόμαστε συνεπώς το μεγάλο Πυρ και το πύρινο οχυρό-την καρδιά. Γιατί δεν είναι παραμύθι, αλλά το κατοικητήριο του Πνεύματος!

245. …Η εδραίωση κατανόησης της σημασίας της πνευματικής επίτευξης είναι ουσιώδης. Σήμερα κανείς δεν καταδικάζεται στην πυρά, εν τούτοις τα μαρτύρια του πνεύματος αυξάνουν. Κι έτσι συμβαίνει όταν ο Λεπτοφυής Κόσμος πλησιάζει τον φυσικό κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτε το περίεργο στο γεγονός ότι μια φυσική πράξη μεταμορφώνεται σε πνευματική. Ας μη λησμονούμε το σύμβολο της Μεταμόρφωσης, που δείχνει τη μεταμόρφωση της φυσικής ύπαρξης σε πνευματική. Πολλά σύμβολα αποτελούν ορόσημα της εξέλιξης, όμως η ανθρωπότητα τα θεωρεί αφαιρέσεις.

333. Ποιος δεν μπορεί να κατανοήσει στην καρδιά του την ωραιότητα της ανύψωσης; Ποιος δεν αισθάνεται στην καρδιά του το βάρος της επιστροφής σε ένα προσωρινό σπίτι, ένα καταδικασμένο περιορισμένο σπίτι; Γι’ αυτό οι άνθρωποι θα πρέπει να αναγνωρίζουν τον Ανώτερο Κόσμο για να ανυψωθούν. Είναι δυνατόν να κοιτάζει κανείς έξω –από τα παράθυρα του στενόχωρου σπιτιού– χωρίς να σκέφτεται τους ανώτερους κόσμους; Η καρδιά θα μας οδηγήσει από το μονοπάτι του Χριστού στη βαθμίδα της Μεταμόρφωσης. Κάθε ενοποίηση της συνείδησης ήδη λειτουργεί για να ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΙΣ ΘΥΡΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: