Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013

Η εμβέλεια της Υπηρεσίας

1. Ένας μαθητής γίνεται γνωστός από την επίδρασή του στο περιβάλλον του, κι ένας μυημένος από την πλατιά έκταση της παγκόσμιας υπηρεσίας του. Πώς συμβαίνει λοιπόν μερικοί από σας (όχι όλοι) να μη διακρίνονται από τέτοιου είδους υπηρεσία και να έχουν σχετικά μικρή σημασία στις παγκόσμιες υποθέσεις; Διάφορα πράγματα θα μπορούσαν να το εξηγήσουν. Πρώτα απ’ όλα ο μαθητής μπορεί να κληθεί να ξεπληρώσει ορισμένες καρμικές σχέσεις, να εκπληρώσει ορισμένες υποχρεώσεις πολύ αρχαίας προέλευσης, κι έτσι να “καθαρίσει το έδαφος” για πληρέστερη κι αδιάκοπη υπηρεσία στην ανθρωπότητα αργότερα. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη μύηση. Μερικές φορές ένας μαθητής μπορεί να κάνει αποτελεσματική υπηρεσία στα εσώτερα πεδία και σε ευρεία κλίμακα κι όμως να μην υπάρχει καμία απόδειξη γι’ αυτή στο φυσικό πεδίο, εκτός από την ομορφιά της ζωής που ζει. Άλλοι μπορεί να μαθαίνουν ορισμένες τεχνικές ψυχολογικών σχέσεων και ενεργειακής διανομής, και μπορεί να έχουν αφιερώσει κάποια ιδιαίτερη ζωή στο να κατακτήσουν αυτές τις εσωτερικές επιστήμες. Μια ζωή δεν είναι παρά μια σύντομη στιγμή στο μακρύ κύκλο της ψυχής. Ο αληθινός μαθητής δε θα καταφύγει ποτέ στους παραπάνω λόγους για να δικαιολογήσει την έλλειψη προσπάθειας. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι από μόνη της η επιρροή στον κόσμο δε συνεπάγεται πάντα τη μαθητεία. Υπάρχουν πολλές ομάδες – πολύ γνωστές και μαγνητικές – που έχουν στο κέντρο τους κάποια κυρίαρχη προσωπικότητα η οποία δεν είναι αναγκαστικά μαθητής.
…. Χρειάζεται να φτάσετε σ’ ένα σημείο ομαδικής εμπειρίας κατά το οποίο δε θα είστε τόσο έντονα απασχολημένοι με τη δική σας ανάπτυξη, κατάσταση και υπηρεσία· όλοι πρέπει να μάθετε να αποκεντρώνεστε έτσι ώστε η εργασία που πρέπει να γίνει να είναι ο παράγοντας με την κύρια σπουδαιότητα. Όταν αυτό συμβεί, τότε το έντονο ενδιαφέρον για κάποια όψη προσωπικής έκφρασης, κάποια αδυναμία του χαρακτήρα, κάποιο αγαπητό σκοπό ή κάποια φυσική κατάσταση θα σταματήσει. Θα βρείτε την καλλιέργεια της “θείας αδιαφορίας”…. πολύ υποβοηθητική στη λησμονιά του μικρού εαυτού· αυτός συχνά παρουσιάζεται (από συνήθεια) τόσο μεγάλος ώστε αποκλείει τον ανώτερο εαυτό· παρεμβαίνει ανάμεσα στο μαθητή και στο Διδάσκαλο, κι εμποδίζει την επαφή με τους συμμαθητές του, εξουδετερώνοντας έτσι την αποτελεσματική υπηρεσία.
(Μαθητεία στη Νέα Εποχή Ι.96/7)

2. Όπου υπάρχει μια αναγνώριση των αρχών, της αμεροληψίας στην υπηρεσία, και της αγνής νοήμονος καλής θέλησης, τότε δώσε ελεύθερα το χρόνο και τη βοήθειά σου. Άπλωσε το χέρι της συντροφικότητας. Όπου υπάρχει ζωή κι ο τύπος του σπέρματος είναι ένας, τότε το ίδιο λουλούδι θα εμφανιστεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο σ’ όλες τις χώρες. Τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει την έκφραση αυτού του τύπου και του γένους της εκδήλωσης. Έχετέ το αυτό κατά νου.
(Μαθητεία στη Νέα Εποχή Ι.165/6)

3. Μέσα από τη δύναμη της ψυχής σου πρέπει ν’ αφυπνίσεις τις ψυχές τους σε ανιδιοτελή δράση. Μπορείς να τους αγγίξεις δυναμικά, και τότε ποτέ πια ο προσανατολισμός τους δε θα είναι καθαρά προσωπικός. Το έργο του αναπροσανατολισμού των ανθρώπων μπορεί να είναι δικό σου. Μερικοί άνθρωποι εργάζονται με ομάδες και, μέσα από την περιεκτικότητα της αύρας τους και τη δύναμης της ψυχής τους, παρασύρουν πολλούς ανθρώπους σε μια ανώτερη στάση έφεσης και σε μια βαθύτερη πνευματική ροπή. Άλλοι έχουν καθήκον να βρίσκουν τους εξελιγμένους άντρες και γυναίκες του κόσμου, τα άτομα που στέκουν στην πύλη της μαθητείας – αλλά τυφλά, μην ξέροντας πού βρίσκονται ή γιατί. Τότε μέσα από τη δυναμική ισχύ της ψυχής τους καλούν σε ζωντανή δράση την ψυχή που είναι φυλακισμένη στις αναμένουσες αυτές προσωπικότητες. Αυτό είναι το έργο σου – να διδάσκεις και να ζωογονείς.
(Μαθητεία στη Νέα Εποχή Ι.324/5)

4. Πόσο σπάνια εκείνοι που έχουν χρόνο κι άνεση υπηρετούν όπως εκείνοι που ούτε χρόνο έχουν ούτε άνεση!
(Μαθητεία στη Νέα Εποχή Ι.543)

5. Σ’ εσένα εναπόκειται να βρεις τον τρόπο να υπηρετήσεις και να κερδίσεις την αναγκαία αίσθηση αναλογίας, την αναγκαία αντίληψη ως προς τα βασικά ουσιώδη της πνευματικής ζωής και τη δοκιμασμένη διάκριση και διακριτική ικανότητα που θα σου υποδείξει τον τρόπο, το χρόνο και τη μέθοδο της υπηρεσίας σου.
(Μαθητεία στη Νέα Εποχή Ι.544)

6. Θα ρωτήσεις ποια πρόκειται να είναι η υπηρεσία σου. Αυτή, αδελφέ μου, θα αναπτυχθεί από το διαλογισμό σου. Δεν εναπόκειται σ’ εμένα να πω ποια δραστηριότητα πρέπει να ακολουθήσει η προσωπικότητά σου· η ψυχή σου πρέπει να το κάνει αυτό…. Όσον αφορά εσένα, μείνε σταθερός στην προσπάθειά σου να βοηθήσεις το Νέο Όμιλο Υπηρετών του Κόσμου. Αυτή πρέπει να είναι η πρωταρχική προσπάθεια για πολλά μελλοντικά χρόνια όλων των αληθινών ζηλωτών. 
(Μαθητεία στη Νέα Εποχή Ι.574)

7. Μην αφήνεις την ομορφιά εκείνου που θα μπορούσε να γίνει, να σε οδηγήσει να ξεχάσεις αυτό που έχει αρχίσει· αλλιώς μπορεί να προσγειωθείς στον κόσμο της πλάνης και της επακόλουθης ματαιότητας.
(Μαθητεία στη Νέα Εποχή Ι.578)

8. Άφησε την απλότητα, αδελφέ μου, να είναι οδηγός σου και την προσηλωμένη αγάπη κύριος αντικειμενικός σου σκοπός. Διάλεξε ένα πεδίο υπηρεσίας που να έχει καθορισμένα όρια – γιατί όλοι οι μαθητές είναι περιορισμένοι και δεν μπορούν να καλύψουν μια πλανητική περιοχή στις σκέψεις τους. Έπειτα εργάσου – νοητικά και φυσικά – μέσα σ’ αυτά τα όρια. Η συμπλήρωση κάποιου αυτοπροσδιορισμένου έργου μέσα στο πεδίο των καρμικών περιορισμών και του περιβάλλοντος όπου σε έχει ρίξει το πεπρωμένο σου, είναι όλα όσα απαιτούνται από σένα…. Η υπηρεσία σου ας περιοριστεί μέσα στο πεδίο επαφής όπου βρίσκεσαι, κι ας μην εκτείνεται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Υπάρχει άραγε κανένα ζήτημα μεγαλύτερο ή σημαντικότερο από το να εκπληρώσεις το έργο σου και να το φέρεις σε πληρότητα προτού περάσεις στην άλλη πλευρά, και να το κάνεις στον τόπο που βρίσκεσαι και με τους επιλεγμένους συντρόφους σου;
(Μαθητεία στη Νέα Εποχή Ι.582), (Εσωτερική Θεραπευτική 372)

9. Δεν είναι δυνατό για τον ατομικό μαθητή σε κάθε Άσραμ να συνεργαστεί με όλες τις φάσεις του έργου του Διδασκάλου, και δε σας είναι δυνατό, για παράδειγμα, να συνεργαστείτε με κάθε φάση του έργου του Άσραμ μου… Αλλά σας είναι δυνατό να διαλέξετε κάποια φάση αυτού του σχεδίου και να της δώσετε την υπέρτατη προσοχή σας… Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν – αν προωθηθούν ικανοποιητικά και δυναμικά – να βοηθήσουν στο εσωτερικό έργο του κόσμου και στην εξωτερική αποκατάσταση των ορθών ανθρώπινων σχέσεων.
(Μαθητεία στη Νέα Εποχή ΙΙ.138)

10. Η ανθρωπότητα ας αποτελέσει το πεδίο της υπηρεσίας σας, και είθε να ειπωθεί για σας ότι γνωρίζατε τα πνευματικά γεγονότα κι ότι ήσασταν ένα δυναμικό τμήμα των πνευματικών αυτών γεγονότων· ας μην ειπωθεί για σας ότι γνωρίζατε αυτά τα πράγματα και δεν κάνατε τίποτε γι’ αυτά και αποτύχατε ν’ αγωνιστείτε. Μην αφήνετε να γλιστρά ο καιρός καθώς εργάζεστε.
(Οι Ακτίνες και οι Μυήσεις 760)

ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, συρραφή από τα βιβλία της Α.Α.Μπέιλη, εκδόσεις Κέδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: